Kravlje, ovčije, kozje ili magareće? Jedno je dosta slično majčinom

01.06.2024. - Zdravi kutak

Pogledajte koje mlijeko je najzdravije…

Kozje mlijeko smatra se drugim najpopularnijim poslije kravljeg mlijeka, ali svakako ne manje zdravim. Oko 100 ml mlijeka sadrži 68 kalcijuma, 3 g proteina, 4 g masti i 4,5 g ugljenih hidrata. Po hemijskom sastavu i osobinama kozje mlijeko je blisko kravljem, ali ima veću količinu bjelančevina, masti i kalcijuma, sadrži dosta karotena, pa je zbog toga blijedo žute boje.

Pored toga, kozje mlijeko je dobar izvor vitamina A, C, E, D i B, kao i kalcijuma, kalijuma, selena i fosfora. Međutim, kako ruska Gazeta navodi, viši istraživač na Sveruskom istraživačkom institutu za proizvodnju putera i sira Federalnog naučnog centra za prehrambene sisteme, Irina Ostrukhova, ovo nije uvijek slučaj:

“Ako pogledamo podatke iz različitih studija, možemo vidjeti kako varira količina određenih vitamina u mlijeku. Ovo ukazuje da sastav mlijeka direktno zavisi od hranjenja”, dodala je ona.

Prema Ostrukhovoj, kozje mlijeko se lakše vari i rijetko izaziva probleme sa varenjem. Pored toga, kozje mlijeko je, kao i kravlje, korisno za bolesti gastrointestinalnog trakta, jer sadrži fosfate koji smanjuju kiselost želuca. Varenje ugljenih hidrata sadržanih u kozjem mlijeku ne razlikuje se značajno od onih u kravljem mlijeku, ali će zato količina laktoze u njemu biti veća, što podstiče rast mikrobiota u debelom i tankom crijevu i blagotvorno utiče na varenje.

U poređenju sa kravljim mlijekom, ovčje mlijeko je jedan i po puta hranljivije. Kalorični sadržaj ovčijeg mlijeka je 110 kalcijuma na 100 ml, sadrži 5,6 g proteina, skoro 8 g masti i 4,7 g ugljenih hidrata.

“Ovčje mlijeko je gušće, masnije i hranljivije od kravljeg, a sadrži i 2-3 puta više vitamina A, B1 i B2. Takođe sadrži više vitamina D, kravlje mlijeko sadrži 0,04 g, a ovčije mleko 0,18 g. Međutim, može da ima specifičan ukus”, rekla je Darija Utjumova, gastroenterolog.

Ostrukhova je dodala da se, po pravilu, od ovčijeg mlijeka prave koncentrovani proteinski proizvodi: sirevi i jogurti. Kada je svježe, ovo mleko je previše masno – sadržaj masti u njemu je jedan i po do dva puta veći od kravljeg, a gastrointestinalni trakt ga možda neće baš dobro prihvatiti.

Magareće mlijeko se smatra najzdravijim. Oko100 ml proizvoda sadrži oko 50 kalcijuma, 3 g proteina, 2 g masti i skoro 5 g ugljenih hidrata. Ostrukhova je primijetila da je magareće mleko po mnogo čemu slično ženskom mlijeku. Sadrži malo proteina, ali dosta albumina, takođe veliku količinu antioksidanata i minerala, a laktoze je skoro jedan i po puta više od kravljeg mlijeka. Zbog toga mnogi ovaj proizvod smatraju hranom za bebe.

“Istina, u poređenju sa ženskim mlekom, magareće mleko ima nizak sadržaj masti. Iz tog razloga, magareće mleko treba da bude obogaćeno drugim mastima kako bi beba dobila dovoljno kalorija. Magareće mlijeko takođe sadrži velike količine lizozima i drugih antibakterijskih supstanci. Oni usporavaju razvoj bakterija i uništavaju (liziraju) neke od njih”, dodala je ona.

Danas je magareće mlijeko predmet istraživanja širom svijeta, ne samo u Evropi, već iu Kini , Indiji i drugim zemljama, a i njegov kvalitet diktira visoka cijena.

Izvor: Mondo