Znate li koje meso je najbolje?

25.05.2024. - Zdravi kutak

Izbor prave vrste mesa može da utiče na zdravlje, ističe stručnjak. Znate li koje najbolje?

Kardiovaskularne bolesti, iz godine u godinu povećavaju broj umrlih u Srbiji, tvrde ljekari. Dr Miljko Ristić je jednom prilikom otkrio da svake godine izgubimo više od 55.000 ljudi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu.

Ishrana zauzima prvo mjesto kada je riječ o faktorima rizika, zbog čega je važno da obratimo pažnju na namirnice koje konzumiramo. Kada je meso u pitanju, neke vrste su značajno korisnije od drugih, ističe nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavavi. Ona kaže da meso može da utiče na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke:

Masna riba

Losos, skuša, sardina i pastrmka su odličan izbor. Imaju visok saržaj omega-3 masnih kiselina i mogu da budu izuzetno korisne za zdravlje srca.

“Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama koje dokazano smanjuju upalu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nastanka srčanih aritmija”, kaže Nanavati za SheFinds i dodaje da pomažu u smanjenju triglicerida u krvi, što je ključno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Prema njenim riječima, masnu ribu možete da jedete nekoliko puta nedjeljno.

Meso živine

Piletina i ćuretina takođe spadaju u grupu mesa koju preporučuju stručnjaci, a razlog je taj što sadrže niže nivoe zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom.

“Pružaju vam visokokvalitetne proteine i esencijalne hranjive stvari poput niacina i selena, podržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema”, kaže nutricionistkija, dodajući da niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen djeluje kao antioksidans, prenosi “Mondo”.

Bijela riba

“Bijela riba ima manje masnoće od drugih izvora proteina i pruža nemasnu opciju za unos proteina. Takođe sadrži bitne hranjive stvari poput selena i joda koji podržavaju rad srca”, naglašava Nanavati.

Izvor: Bl portal