Ne dopustite da fudbal bude uvučen u ideološku i političku borbu

05.11.2022. - Sport

Međunarodna nogometna asocijacija u pismu poslanom svim savezima čije reprezentacije učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Kataru traži od učesnika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentriraju na nogomet.

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) u pismu poslanom svim savezima čije reprezentacije učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Kataru traži od učesnika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentriraju na nogomet i ne dopuste da sport bude uvučen u ideološke ili političke borbe.

“Molimo vas, idemo se koncentrisati na fudbal. Znamo da nogomet ne egzistira u vakuumu i svjesni smo mnogih izazova i poteškoća političke prirode, koji postoje širom svijeta. No, molimo vas da ne dopustite da fudbal bude uvučen u svaku ideološku i političku borbu koja postoji”, piše u pismu koje su zajednički potpisali predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i generalna sekretarica Fatma Samoura, prenosi Hina.
Iz FIFA-e nisu reagovali na Reutersov upit o vjerodostojnosti informacije koju je objavio Sky News, ali iz Australskog nogometnog saveza su potvrdili da su primili pismo od krovne fudbalske organizacije, ne ulazeći u njegov sadržaj.

Pismo je reakcija na brojne proteste koji su se posljednjih sedmica mogli čuti i vidjeti u mnogim državama čije će reprezentacije igrati u Kataru, a odnose se na teme poput prava pripadnika LGBTIQ zajednice u ovoj arapskoj državi ili odnosa prema stranim radnicima, od kojih su mnogi učestvovali u izgranji infrastrukture potrebne za održavanje SP-a, koje će prvi put u istoriji biti održano na području Bliskog istoka.

 

izvor:Agencije/FOTO:FIFA/Pixabay