Minić sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika – proizvođača pšenice

10.07.2024. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, sa saradnicima, razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika – proizvođača pšenice, o ovoogodišnjoj proizvodnji pšenice, te podsticajima koje resorno ministarstvo pruža proizvođačima.

Istaknuto je da Ministarstvo obezbjeđuje podsticaje od 500 KM po hektaru za proizvodnju pšenice, te dodatnih 80 KM po hektaru ragresirani dizel, odnosno ukupnih 580 KM po hektaru za proizvođače, što je ocijenjeno kao značajna podrška.

Konstatovano je da trenutna cijena pšenice u Republici Srpskoj, prati cijene sa berzi u okruženju, te da se u prosjeku kreće između 0,35 i 0,38 KM po kilogramu, dok ima podataka da, zavisno od kvaliteta, cijena dostiže i preko 0,40 KM po kilogramu.

Ovogodišnji prosječni prinos pšenice kreće se oko šest tona po hektaru, što je iznad višegodišnjeg prosjeka, uz značajno bolji kvalitet zrna u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima resornog ministarstva, te proizvođača, ovogodišnja sjetva pšenice je bila jeftinija 40-45 odsto u odnosu na prošlogodišnju, što uz ovogodišnji prinos i kvalitet pšenice, te podsticaje resornog ministarstva, proizvođačima može da obezbijedi prihode od najmanje 1.000 KM po hektaru.

Bijeljina.com