Još lica biće na udaru policije zbog ubistva Bašića

08.07.2022. - Hronika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će na udaru policije biti još lica, među kojima su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, a u vezi sa ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

“Kada je riječ o ubistvu Bašića, mislim da tu imamo čistu situaciju da znamo i ko je naručilac”, rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon proširenog Kolegijuma ministra.

On je istakao da MUP nastavlja da čisti svoje redove od svih koji sarađuju sa kriminalcima, te napomenuo da su nedavno uhapšena dvojica policajaca zbog uzimanja mita u saobraćaju.

“Najveću štetu nam prave takvi ljudi u našim redovima koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom i koji su zbog materijalne koristi zloupotrijebili uniformu i značku i stavili se na stranu kriminalaca, ali beskompromisno ćemo svakoga kazniti”, poručio je Lukač.

Govoreći o radu MUP-a za šest mjeseci ove godine, Lukač je naveo da je MUP nadležnim tužilaštvima podnio 2.753 izvještaja protiv 3.143 lica zbog osnova sumnje da su počinila 3.200 krivičnih djela.

“Smanjen je ukupan broj krivičnih djela za 225 ili 6,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a povećan je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela”, rekao je Lukač.

On je naveo da je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta /2.639/ smanjen za 230 krivičnih djela ili osam odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti.

Evidentirana su 282 krivična djela protiv života i tijela, što je za 11,9 odsto više u odnosu na isti period lani, te su otkrivena 993 slučaja zloupotrebe droge, što je za 4,5 odsto više nego u uporednom periodu.

Otkriveno je 265 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 2,6 odsto manje nego u uporednom periodu, kao i 145 krivičnih djela sa obilježjem korupcije.

Lukač je rekao da je do 50 odsto smanjen broj krivičnih djela u lokalnim zajednicama u kojima je policija u okviru projekta “Bezbjedan grad” uspostavila sistem video-nadzora javnih površina.

“Video-nadzor je postavljen u 54 lokalne zajednice s ciljem preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala, terorizma i ostalih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira”, konstatovao je Lukač.

On je naglasio da na području Srpske nema izražene migranstke krize i da je policija evidentirala 479 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 88,1 odsto manje u odnosu na isti period 2021. godine.

Direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević rekao je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće i da je policija ispunila sve zadatke koji su pred nju postavljeni.

On je dodao da policiju u ovoj godini čekaju još dva izazovna događaja – komemoracija u Srebrenici i okobarski opšti izbori.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske