Ko će i kako ukloniti gromobran sa bijeljinskog solitera?

24.02.2024. - Društvo

Na pitanje stanara Zajednice etažnih vlasnika “Soliter 1” u Ulici Gavrila Principa 10 u Bijeljini, ko će i kako ukloniti gromobran sa vrha ovog solitera, postavljeno još krajem decembra prošle godine, o čemu je “Bijeljina.com” pisao, još uvijek nije stigao odgovor iz Gradske uprave. Kao da niko ne prepoznaje, niti osjeća odgovornost za zdravlje ljudi koji žive u krugu od dvije do tri stotine metara od pomenutog gradskog solitera.

Responsive image

Lalo Perić, stanar ovog solitera, podsjeća da je radioaktivni gromobran postavljen krajem 1979. godine, kada je soliter i građen, te da i nakon četrdeset pet godina predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi, pogotovo u slučaju da se pokidaju sajle koje drže stub s gromobranom na krovu ovog bijeljinskog solitera.

“Mi još uvijek nismo dobili decidan odgovor o tome, ko je nadležan za uklanjanje gromobrana i gdje bi se se odložio taj materijal. Zakonom iz 1991. godine bilo je propisano da se uklone svi gromobrani na području grada i to je bilo u nadležnosti lokalne zajednice. Jedan od pet takvih gromobrana uklonjen je i sa zgrade MUP-a prije dvadesetak godina. Ovaj gromobran na svom vrhu ima radioaktivnu kapsulu i sajlama je učvršćen na krovu zgrade.

Mi smo se i ranije obraćali opštini, odnosno gradskim vlastima za pomoć, ali nikakav odgovor nismo dobili. Prije desetak godina neko je iz Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH vršio je mjerenje radijacije. Tada smo saznali da u Republici Srpskoj ne postoji odlagalište za radioaktivni otpad, dok u FBiH postoji nekoliko ovlaštenih firmi koje se time bave. U konsultacijama s nekim ljekarima saznali smo da bi gromobran mogao izazvati negativne posljedice po zdravlje ljudi, ukoliko bi došlo do njegovog prevrtanja i pada s krova”, kaže Perić, ističući da on s porodicom živi u potkrovlju navedenog solitera, te da mu je izuzetno važno da se gromobran što prije ukloni.

“Soliter je krajem 1990. godine dobio gromobranski sistem traka, kada je preduzeće GIK “Rad” postavljalo toplotnu izolaciju na fasadu objekta. Stari gromobran treba što prije demontirati i ukloniti iz centra grada. Ni mi stanari ne bježimo od toga da dijelom sredstava finansiramo njegovo uklanjanje”, kaže Lalo Perić.

Bijeljina.com