Problemi stanara u bijeljinskim “bijelim” neboderima (Foto)

20.12.2023. - Izbor urednika

 Početkom i sredinom osamdesetih godina, pet bijeljinskih bijelih solitera predstavljalo je ukras i simbol Bijeljine. Izgradnja prvog solitera počela je 1982. godine, a svake naredne dvije godine građen je po jedan novi soliter.

Responsive image

Sada, skoro pola vijeka kasnije, fasade na soliterima su posivjele i u velikoj mjeri oštećene usljed izloženosti vremenskim promjenama.

U pet bijeljinskih solitera i tri vezne zgrade ima oko četirsto stanova. Svaki soliter i svaka vezna zgrada imaju registrovanu zajednicu etažnih vlasnika čija je obaveza tekuće i investiciono održavanje objekta. Bogdan Jovanović Boća, predsjednik ZEV-a “Soliter 1” kaže da je svojevremeno olujni vjetar srušio dio izolacije na njihovom soliteru, tako da su stanari, uz pomoć grada, morali u najvećoj mjeri isfinansirati troškove popravke na bočnom zidu fasade.

“Ovih dana renovira se fasada na veznoj zgradi iza našeg solitera. Novac su prikupili stanari zgrade, a pomogli su im i neki donatori. Naravno, centar grada bi puno bolje izgledao kada bi se obnovile fasade na svih pet solitera.

Mi od prikupljenih sredstava finansiramo popravke na krovu, čišćenje stubišta, održavanje pumpi za vodu u sistemu centralnog grijanja i brojne druge troškove. Izdali smo i određenu površinu fasadnog prostora za reklamiranje na rok od deset godina. Tim novcem smo u najvećoj mjeri i obnovili oštećenu fasadu”, kaže Jovanović, ističući da je toplotna izolacija na ovom soliteru postavljena prije trideset godina i da vlasnici 63 stana nikada ne bi mogli sami isfinansirati obnovu fasade ukupne površine  od nekoliko hiljada hvadratnih.

Radioaktivni gromobran ugrožava zdravlje svih nas

 U razgovor se uključuje i Lalo Perić, stanar u prvom soliteru, naglašavajući da obnova fasada može doprinijeti estetskom izgledu zgrade i centra grada, ali, on kaže da na ovom soliteru postoji puno veći problem koji predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

“Na krovu zgrade se nalazi stari radioaktivni gromobran. Nekada je postojala obaveza opštine, odnosno grada da ukloni radioaktivne gromobrane, ali do današnjeg dana to nije učinjeno. Niko u Republici Srpskoj i BiH kao da nije nadležan za bezbjedno uklanjanje radioaktivnih gromobrana. Prije dvadesetak godina sa zgrade policije skinut je jedan radioaktivni gromobran, ovaj na našem soliteru je još uvijek na krovu zgrade. Koliko god nas neko ubjeđivao da ovo nije opasno po zdravlje ljudi, smatram da radioaktivnosti ima na ovom prostoru. Kada bi i postojala neka ovlaštena firma za uklanjanje radioaktivnog gromobrana, ona se nalazi u Srbiji i to je izvan naše nadležnosti”, kaže Lalo Perić.

Stanari ne mogu sami obnoviti fasade

 I Vladimir Novaković, predsjednik ZEV-a u jednom od bijeljinskim solitera, kaže da vlasnici stanova nemaju dovoljno sredstava i teško bi sami mogli obnoviti sve fasade na ovim soliterima. Na nekim soliterima treba uraditi dodatno i izolaciju, na drugim samo osvježiti fasade. Ipak, najgrublje procjene govore da bi za tu investiciju trebalo obezbijediti nekoliko stotina hiljada, pa i milion KM.  Čak kada bi grad učestvovao sa 30 odsto sredstava u ovoj investiciji, teško bi bilo prikupiti toliko novca u kraćem vremenskom roku za obnovu svih fasada na bijeljinskim soliterima. Za početak, bilo bi dovoljno čak i to da se organizuje uklanjanje radioaktivnog gromobrana sa prvog bijeljinskog solitera.

Bijeljina.com