Na pružnim prelazima u Srpskoj prošle godine jedna osoba poginula, dvije teže povrijeđene

27.03.2024. - Aktuelno

Na putnim prelazima na prugama “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ tokom prošle godine bilo je 27 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice poginulo, a dva teže povrijeđena, rečeno je danas u Doboju, povodom početka ovogodišnje preventivne kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze”.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni rekla je da je zadovoljna dosadašnjom realizacijom kampanje za koju smatra da utiče na svijest učesnika u saobraćaju.

Vožni je najavila veće aktivnosti u srednjim školama i kod maturanata, te kod auto-škola gdje se više treba ukazivati na to da voz ima prednost na putnim prelazima.

Šef Službe za saobraćajne poslove u ŽRS-u Rade Blagojević naveo je da su tokom ove godine evidentirana četiri vanredna događaja sa tri povrijeđena lica.

“Najveći broj vanrednih događaja dešavaju se na području grada Banjaluke i pretežno su to putni prelazi Vrbanja i Incel, koji su i najfrekventniji”, rekao je novinarima Blagojević, i dodao da se najveći broj vanrednih događaja odnosi na oštećenja branika i polubranika.

On je naveo da prugama Republike Srpske postoje 245 putna prelaza koja su obezbijeđena na odgovarajući način.

“Signalno-sigurnosnom opremom obezbijeđeno je 25 putnih prelaza, odnosno svjetlosnom i zvučnom signalizacijoa i polubranicima, 12 mehaničkim branicima kojima rukuju željeznički radnici, a 208 saobraćajnim znakovima na putu”, rekao je Blagojević.

Kada je riječ o daljim aktivnostima na modernizaciji putnih prelaza, Blagojević je dodao da ŽRS očekuju da Gradska uprava Banjaluke ispoštuje sporazum za osiguranje putnog prelaza u Podgoričkoj ulici.

On je naveo da se nastavljaju aktivnosti na smanjivanju broja neuslovnih putnih prelaza, kojih je identifikovano 70, gdje nailaze na velik otpor jedinica lokalne samouprave, dodajući da to znatno unapređuje bezbjednost u saobraćaju.

“Opština Šamac dala je saglasnost za ukidanje dva neuslovna putna prelaza, opština Modriča prošle godine dala saglasnost za ukidanje jednog, a imamo obećanje da će i ove godine dati saglasnost za ukidanje još jednog”, rekao je Blagojević.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović naveo je da u posljednjih sedam do osam godina prosječno tri lica poginu na putnim prelazima.

On je ukazao da su lokalni vozači najčešći učesnici u vanrednim događajima, u kojima već rutinski ili po automatizmu prelaze putne prelaze.

Izvor: Bl portal