Gradovi širom Srpske odaju počast

09.01.2023. - Aktuelno

Republika Srpska obilježava Dan Republike – 9. januar.

 

 

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci ,jutros je započelo obilježavanje Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu,

U 12.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu

Svečani defile biće održan u Istočnom Novom Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok će na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U 12.00 časova u Banjaluci, povodom Dana Republike, od zgrade Gradske uprave krenuće „Hod časti“ koji će okupiti porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20.00 časova biće izvedena predstava „Želim da živim“ Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga.

Proslava Dana Republike Srpke biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u ponedjeljak, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

 

izvor:Agencije/FOTO:RTRS