Oči svetitelja precrtane crvenom bojom u Sabornom hramu Svete Trojice

04.06.2022. - Aktuelno

Eparhija Vranjska prijavila je oštećenje 20 ikona, kao i ikonstasa i krstionice u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju.

Oni su u zvaničnom saopštenju napomenuli da je nepoznata osoba u utorak oštetila ikone crvenom bojom, kojom su uglavnom obojene oči svetitelja.

– Dana 03.06.2022. godine obaviještena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama. O slučaju je policija obavijestila Osnovno javno tužilaštvo. Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. vijeka i djelo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek djelo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju vjersko i kulturno blago Pčinjskog okruga. Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu – stoji u njihovom saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga razmatra mogućnost da iza ovog krivičnog djela stoji neka sekta.

izvor:aloonline/FOTO:Eparhija Vranjska