9. januar ostaje Dan Republike (Foto)

09.01.2023. - Aktuelno

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” u Sokocu gdje je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obilježavanje 9.januara – Dana Republike Srpske.

Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, uslijedilo je polaganje vijenaca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je u Sokocu, da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.

Istakao je da nekima smeta godina kada se to desilo, a to je prije oružanih sukoba.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske.

Dačić je istakao da je Republika Srpska Ustavom zagarantovana i međunarodnim aktima i to nikakve veze nema sa pitanjem suverniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske Siniša Karan i Savo Minić, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić.

Cvijeće na spomen-krst položili szu Darko Mladić sin generala Ratka Mladića, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, delegacija saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog Republike Srpske puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

Izvor: RTRS/Foto:RTRS, predsjednikrs.net