Ako se let otkaže putnicima sljeduje povraćaj novca: Evo kako izgleda procedura

03.07.2022.

Osnovno pravo putnika, koji su spriječeni da se ukrcaju na avion, a to se najčeće dešava zbog odloženih ili otkazanih letova, jeste da traže povraćaj novca datog za kartu, rekao je danas za Tanjug pravnik u Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva Jovan Ristić i dodao da je rok za povraćaj novca sedam dana.

Prema njegovim riječima, prava putnika u slučaju odloženih ili otkazanih letova, što se često dešavalo u posljednje vrijeme, regulisana su pravilima Evropske unije koje je Srbija prenijela u svoje zakonodavstvo.

“Ta pravila su sadržana u pravilniku o pravima putnika kod odloženih i otkazanih letova a osnovno pravo putnika tada jeste da traži nazad novac koji je dao za avionsku kartu.To niko ne može da mu uskrati, osim ako on sam izabere drugu opciju a ta opcija je zamjenski let”, objasnio je Ristić.

Dodao je da ako je putnik zbog izostanka leta “zarobljen”, on ima pravo na besplatan hotelski smještaj i telefonske pozive.

Ristić je naveo da putnik, kao i svaki potrošač, mora sam da traži povraćaj novca, jer mu on neće biti isplaćen po automatizmu.

Kada je riječ o zamjenskom letu, objasnio je da bi on trebalo da uslijedi u nekom skorijem periodu i naveo da je pravilnikom Evropske unije tačno regulisano šta je prihvatljivo a šta nije za zamjenski let.

Sumirajući prava putnika spriječenih da se ukrcaju na avion sagovornik Tanjuga je istakao da je prva stvar povratiti novac, druga zamjenski let a treća naknada štete.

“Naknada štete sljeduje pod određenim uslovima a osnovna pravila su da ako je let bio dužine do 1.500 km, može da se potražuje do 250 evra, za let između 1.500 i 3.500 km, 400 evra a za let duži od 3.500 km, 600 evra”,  rekao je Ristić.

Dodao je da postoji mogućnost da se smanji iznos naknade štete ako je bio let kraći od 1.500 km a putniku je ponuđen zamjenski let.

Ukazao je i da je rok za reklamacije neograničen ali da svakako ne bi trebalo čekati, već reklamaciju uložiti odmah.

Izvor:Tanjug/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA