Koristite zaštitne kreme i izbjegavajte sunce od 10 do 17 časova

05.07.2024. - Zdravi kutak

Ekstremne vremenske pojave postaju sve češće i intenzivnije u mnogim dijelovima svijeta zbog klimatskih promjena.

Ekstreman rast temperatura sa sobom donosi suše, požare, pa i oluje koje haraju i ovoga ljeta. Međutim, pretjerano izlaganje suncu, koje je posljednjih godina sve opasnije, sa sobom nosi i zdravstvene rizike poput melanoma, koji je posljednju deceniju u značajnom porastu u cijelom svijetu, pa i u BiH.

S dolaskom toplijih dana i vremena godišnjih odmora doktori apeluju na građane.

“Koža pamti svako zadobiveno oštećenje i opeklinu, čak i iz rane mladosti. Melanom može biti iznimno opasan zbog svoje sklonosti brzom širenju i invaziji na druge dijelove tijela. Ako razmislimo o tome da svakih sat vremena u Americi jedna osoba umre od melanoma, shvatimo koliko je on zloćudan i opasan tumor i svakako je otkrivanje zloćudne bolesti navrijeme te pravodobno uklanjanje takvog tumora jako značajno za život pacijenta. Sačuvamo mu život i, naravno, novčana sredstva koja su potrebna za liječenje”, objasnila je Samira Dajić-Hrvanović, subspecijalistica dermatoonkologije za BHRT.

Osim preventivnih pregleda kože, kako ističu stručnjaci, jednom godišnje veliki značaj imaju i ostali faktori, poput edukacije stanovništva.

Elma Kuduzović, specijalistica socijalne medicine iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), za BHRT je objasnila tko je najčešće na meti.

“Najčešće boluju osobe starije od 50 godina, međutim, zbog modernog načina života, upotrebe solarija i svih faktora rizika kojima smo izloženi, ta granica polako se i spušta. Oni koji su pod najvećim faktorom rizika su osobe koje imaju veliki broj madeža, osobe svijetle puti, oni koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu, osobe koje koriste solarij”, objasnila je Kuduzović.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora pred nama te se brojni građani planiraju uputiti do mora, mogu biti bez brige barem što se tiče vremenskih prilika.

Kako je i najavio meteorolog Nedim Sladić, pred nama je dulje razdoblje lijepog i toplog vremena, dodajući da ovaj mjesec neće razočarati turiste.

“U danima pred nama bit će ugodno toplo, uz dosta sunca i, što je najvažnije, bez sparine”, napisao je Sladić na svom Facebook profilu. Kada je riječ o novom toplinskom valu, Sladić ga je prognozirao u drugoj dekadi srpnja.

Kada je riječ o temperaturama zraka, one će u idućim danima prelaziti 30 stupnjeva, zbog čega liječnici već pozivaju na oprez. Starijim osobama, kroničnim bolesnicima i djeci preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, unošenje dovoljne količine tekućine, i to najviše vode te izbjegavanje alkohola i jako zaslađenih sokova.

Zaštita od sunca

S druge strane, s obzirom na to da štetne zrake dopiru do kože i za oblačnih dana, u hladu i u vodi, oprez je potreban i u trenucima kada se ne sunčamo.

Stručnjaci preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji je zaštitni faktor – SPF od 30 do 50.

Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite od 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. Nanošenje ponovite svaka dva sata, odnosno češće ako se znojite ili močite.

Pripazite prilikom odabira odjeće jer poznato je kako šeširi i odjeća od tamnog i gustog tkanja apsorbiraju ultraljubičaste zrake više nego laganiji pamučni materijali svijetlih boja. Prema riječima stručnjaka, najbolji način da zaštitite svoju kožu je uz pomoć široke odjeće, velikih šešira i sunčanih naočala dobre kvalitete.

Osim prikladne odjeće, tijekom boravka na otvorenom, posebno sada u vrijeme godišnjih odmora, kada se većina dana provodi na plažama i kupalištima, pomažu i suncobran ili šator za zaštitu od sunca, piše Večernji list BiH.

Izvor: Srpska info