Evo kako pranje suđa pozitivno utiče na vaš mozak

22.03.2024. - Zdravi kutak

Pranje suđa pozitivno djeluje na mozak i kognitivne funkcije, rezultat je sprovedenog istraživanja u SAD.

Dean i Aiša Šerzai, neurolozi iz SAD su otkrili da pranje suđa pozitivno djeluje na mozak i kognitivne funkcije poput rješavanja križaljke i mozgalice.

Kako prenosi MBG, rekli su da je razvijanje pažnje neophodno za održavanje zdravlja mozga, a pranje suđa pomaže upravo u tome – da se potpuno fokusiramo.

“Ako je pažnja narušena, narušeno je puno drugih stvari poput pamćenja i izvršavanja određenih zadataka. Važno ju je jačati koliko god možete dok ste mladi, a mozgalice, križaljke i zagonetke nisu jedine metode. Pomažu i neki svakodnevni zadaci koje radite, poput pranja posuđa”, rekao je Dean Šerzai.

Dok stojite u kuhinji i perete prljave tanjire, viljuške i noževe, potpuno ste fokusirani na to. Održavate oštrinu pažnje, a to je ključno za funkcioniranje mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više i više pogođen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine, otkrili su doktori.

Naravno, nije toliko riječ o načinu na koji perete suđe i o samom činu pranja već o fokusiranosti na zadatak, a mnogi ljudi reći će da ih pranje suđa takođe opušta i da ne razmišljaju ni o čemu drugom u tom trenutku.

“Slično je i s kuvanjem, pazite na svaki korak i skoncentrisani ste na to. Ove aktivnosti su poput meditacije, ne mislite ni na šta drugo. To je sjajan primjer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari”, rekla je Aiša, piše Ljepotaizdravlje.

Izvor: Agencije