Preventivni pregledi u Bijeljini

07.04.2024. - Zdravi kutak

Povodom Svjetskog dana zdravlja – Sedmog aprila, ljekari bijeljinske boilnice “Sveti vračevi” i Udruženje “Diabeta” organizovali su danas u centru Bijeljine preventivne preglede koji su obuhvatili mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, nivo holesterola u krvi, aturaciju kiseonikom i zglobno – brahijalni indeks, a sa građanima su razgovarali reumatolog, pulmolog i angiolog.

Doktor Daliborka Spasojević, internista reumatolog, pomoćnik direktora bijeljinske bolnice, kaže da preventivni pregledi, prije svega, podrazumijevaju razgovor sa građanima.

 “Kao i svaki put do sada, građani su se odazvali u velikom broju. Menadžment naše bolnice, na čelu sa direktorom doktorom Zlatkom Maksimovićem često organizuje ovakve preventivne preglede i odziv građana je uvijek bio izuzetno dobar”, kaže doktorka Daliborka Spasojević.

Izuzetno važno jačati imunitet

Doktorka Milena Aleksić Milanović, pulmolog, kaže da je vrijeme cvjetanja biljaka u proljeće već počelo, a cvjetanje ambrozije sredinom avgusta, nešto je što se ne može izbjeći.

 “Svi mi možemo raditi na jačanju imunološke snage organizma. Neophodno je uzimati što više vitamina iz svježeg voća ili povrća, uz dodatak suplemenata. Na taj način će se naš imunološki sistem boriti i izboriti sa alergenima. U posljednje vrijeme sve su više povećane reakcije na razne vrste alergena. Može to biti konjuktivitis, riocinuzitis, do samog spuštanja na donji respiratorni trakt i do pojave alergijske astme.

 Zbog toga je jačanje imuniteta izuzetno važno, što podrazumijeva pojačanu loncentraciju vitamina D, što je i najbolji odbrambeni mehanizam kada su u pitanju alergeni”, kaže doktorka Aleksić Milanović.

Sve radimo besplatno, od srca

 Sandra Milošević, predsjednica Udruženja “Diabeta”, zaposlena u bijeljinskoj bolnici na poslovima kvalitet menadžera, kaže da je ovo udruženje potpisalo sporazume o saradnji sa dvadeset i osam udruženja širom Republike Srpske i BiH.

“Ovo savjetovalište ne radi samo preventivne preglede i edukacije sa osobama koje imaju problem sa povećanim nivoom šećera u krvi, već I sa zdravim osobama. Konstantno smo na terenu i prisutni smo u svim mjesnim zajednicama i udruženjima. U BiH smo već prepoznati po našim aktivnostima i terenskom radu. Obišli smo Sarajevo, Tuzlu, Vlasenicu, Miliće, Bratuinac, Teslić, deset mjesnih zajednica u Brčkom.

Ovim putem pozivam sva udruženja, mjesne zajednice i firme, da nam se jave, jer sve radimo besplatno, od srca, a pružamo mnogo u preventivnom očuvanju zdravlja. Mjerimo holesterol, šećer, pritisak, senzibilitet krvnih sudova, vršimo edukaciju i besplatnu podjelu aparata za mjerenje nivoa šećera u krvi, kao i edukativni materijal”, kaže Sandra Milošević.

Bijeljina.com