Evo zašto treba dodati lovorov list u hranu

15.03.2024. - Zdravi kutak

Lovorov list se generacijama koristi kod kuvanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, takođe, dobar za zdravlje.

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Jedna studija je pokazala da konzumacija lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tokom 30 dana, smanjuje faktore rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti te je sugerisala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2, piše “Helt Šots”.

Lovorov list, takođe, može smanjiti nivo “lošeg” holesterola. Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu.

terično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije.

Lovorov list, takođe, ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga, zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu može pomoći u zaštiti zdravlja srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, može pomoći kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji uzrokuju rak, navodi se u časopisu “Žurnal of Nutrišn Riserč”.

Izvor: Bl portal