Ako ste anemični konzumirajte ovih šest namirnica

13.05.2024. - Zdravi kutak

Naše tijelo samostalno ne proizvodi željezo pa je potrebno odabrati kvalitetne, nutritivno bogate namirnice koje će vašem tijelu osigurati optimalan unos željeza i normalnu funkciju organizma.

Srećom, postoje dodaci prehrani koji osiguravaju neophodne količine željeza, a mi vam donosimo šest namirnica koje su bogate željezom, piše Ljepota i zdravlje.

Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je željezom, ali sadrži i značajan postotak bakra i magnezijuma. Ona sadrži i vlakna koja su jako dobra za zdrave bakterije u želucu.

Istraživanja su pokazala da tamna čokolada i kakao služe kao snažan antioksidant u poređenju sa sokovima i prahom acai bobica i borovnica. Tamna čokolada dobra je i za holesterol i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. No, nije sva čokolada jednaka. Najbolje je konzumirati čokoladu koja ima najmanje 70% kakaa.

Špinat

Špinat je jako zdrav i ima malo kalorija. Iako željezo iz špinata tijelo sporije upija, on je bogat vitaminom C koji je jako važan za upijanje željeza. On je bogat antioksidantima karotenoidima koji smanjuju rizik od raka, upale te štite oči od bolesti.

Konzumiranje ove namirnice bogate željezom i drugih lisnatih namirnica s masti može pomoći tijelu da upije karotenoide. Zbog toga je uz špinat uvijek dobro jesti zdrave masti kao što je maslinovo ulje.

Mahune

Mahune su niskokalorična namirnica koja je bogata vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, a osiguravaju mnogo nutrijenata koji utiču na zdravlje vašeg srca.

Takođe, konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene povećanom riziku od deficita željeza.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, pistacija, indijskih oraščića i oraha odličan su izvor željeza. Na 100 grama pistacije dobijete 4g željeza, a pistacije sadrže također proteine, kalcijum i magnezijum.

Obični orah, na 28 grama ima 0,82 mg željeza, a možete ih dodati u pite ili u torte.

Morski plodovi

Morski plodovi su ukusni i nutritivni. Bogati su željezom, a posebno su dobre kamenice, dagnje i školjke.

No, količina željeza varira te neki morski plodovi imaju manju količinu željeza.

Željezo u morskim plodovima je heme željezo koje tijelo lakše upije nego druge vrste željeza koje se nalaze u biljkama.

Svi morski plodovi su zdravi te je pokazano da oni mogu poboljšati dobar holesterol u krvi zbog čega su odlični za zdravlje srca.

Crveno meso

Crveno meso je zdravo i ukusno te je proteinom, cinkom, selenom i B vitaminima.

Istraživači tvrde da se manjak željeza rjeđe javlja kod osoba koje često jedu ribu, meso i perad. Crveno meso je najdostupniji izvor heme željeza te je važno za osobe koje pate od anemije.

Istraživanje je pokazalo da su žene, koje su vježbale, a ujedno konzumirale meso, bolje zadržavale željezo nego one koje su uzimale željezo preko dodataka prehrani.

Izvor: Srpska info