Evo na koje zdravstvene probleme može ukazivati njen gubitak ili opadanje

10.11.2023. - Zdravi kutak

Naša kosa nama i našem ljekaru može da stavi do znanja da li smo pod stresom, da li imamo neki nedostatak u ishrani, problem sa štitnom žlijezdom ili druge zdravstvene probleme

138.jpeg

Moguće je da nam je kosa predmet svakodnevnog razmišljanja nerviramo se što nam frizura nekim danima nije baš onakva kakvu želimo ili uživamo u lijepo isfeniranoj kosi ili se možda pitamo da li da isprobamo novi stil koji nam se dopao na našoj omiljenoj slavnoj ličnosti.

Ali možda ne primjećujemo signale koje nam kosa šalje i tako otkriva naše zdravstvene probleme. Istraživanja pokazuju da promjene u izgledu, teksturi ili debljini naše kose mogu biti znaci osnovnih zdravstvenih stanja.

Zbog stresa (i gena) kosa može da posjedi prije vremena

U jednoj studiji navodi se da hronični stres zaista može doprinijeti pojavi sijedih vlasi tako što uzrokuje oštećenje DNK i smanjuje snabdijevanje ćelija koje proizvode pigment u folikulima kose. Stres može da bude i razlog opadanja kose.

Druga vrsta stresa, poznata kao oksidativni stres, takođe može igrati ulogu u nastanku sijedih vlasi.

– Oksidativni stres (kada slobodni radikali koji oštećuju ćelije inhibiraju odbrambene sposobnosti tijela) može da utiče na ćelije koje proizvode pigment – kaže dr Paradi Mirmirani, dermatolog iz “The Permanente Medical Group” u Valjehu, Kalifornija.

Sijeda kosa je prirodan dio starenja, jer folikuli kose s godinama proizvode manje boje. Naši geni takođe imaju uticaja za nastanak sijede kose, dodaje dr Mirmirani. Pitajte svoje roditelje koliko su imali godina kada su vidjeli prve sijede i možda će i sa vama to biti slučaj. Jedna studija identifikovala je gen odgovoran za sijedu kosu.

Lomljiva kosa može biti znak Kušingovog sindroma

– Lomljiva kosa je jedan od simptoma Kušingovog sindroma, rijetkog stanja koje uzrokuje previše kortizola, primarnog hormona stresa u tijelu. Ali postoje mnogi drugi očigledniji simptomi Kušingovog sindroma, uključujući visok krvni pritisak, umor i bol u leđima – kaže dr Mirmirani.

Istanjena i prorijeđena kosa može da ukazuje na bolest štitne žlijezde

– Osobe sa hipotireozom, stanjem koje se javlja kada štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlijezde, mogu primjetiti pojačano opadanje kose i promjenu izgleda kose – kaže dr Mirmirani.

Pored prorjeđivanja kose, određeni poremećaji štitne žlijezde dovode u opasnost od autoimunog stanja opadanja kose zvanog alopecija areata. Kao posljedica javljaju se okrugli pečati usljed iznenadnog gubitka kose. Do ovoga dolazi kada imuni sistem napadne folikule dlake.

Opadanje kose može biti znak anemije

Ako iznenada primjetite mnogo više dlaka u četki za kosu ili u tuš kabini, to bi mogao biti znak da vaše tijelo ima niske zalihe gvožđa ili anemiju, zbog čega treba uraditi analizu krvi.

– Ovo je još jedan test krvi koji radimo kada se pacijenti žale na promjene kose – kaže dr Mirmirani. Ona dodaje da ovaj test krvi uvijek traži za vegetarijance ili za žene koje imaju obilne menstruacije, što povećava šanse da su promjene na kosi posljedica niske količine gvožđa.

Opadanje kose (privremeno) može da se desi i sa iznenadnim promjenama nivoa estrogena i često se primećuje nakon trudnoće ili prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula.

Gubitak kose može ukazivati na nedostatak proteina

Proteini su neophodni za zdravlje i rast kose (nedostatak proteina je povezan sa stanjivanjem i gubitkom kose). Većini odraslih potrebno je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Dobri izvori proteina su nemasni grčki jogurt, riba, leblebije i pileća prsa.

Bijele ili žute ljuspice mogu značiti da imate perut

Žute ili bijele ljuspice u kosi, na ramenima, pa čak i na obrvama znak su peruti, hroničnog stanja kože glave. Perut obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem i obično se može liječiti specijalnim šamponima za kosu koji se kupuju bez recepta ili šamponom na recept.

Oštećena kosa može prikriti druge zdravstvene probleme

Iako kosa može da ukaže na naše zdravstveno stanje, dr Mirmirani kaže da se pacijenti češće žale na štetu nastalu farbanjem i upotrebom toplote za oblikovanje kose. Previše toplote, zbog svakodnevne upotrebe pegle za kosu ili feniranja, sigurno može da ošteti kosu, čineći je suvom, lomljivom i teškom za održavanje, kaže Tania Moran, profesionalna frizerka. Svaki put kada koristite toplotu na svojoj kosi, koristite proizvode sa zaštitnim sastojcima, dodaje ona, prenosi eklinika.

Izvor: Srpska info