Ukoliko imate ove simptome, hitno posjetite ljekara

05.04.2024. - Zdravi kutak

Jetra je čistač organizma, organ koji je tu da skladišti hranu i energiju i prerađuje toksine. Zbog ovoga je veoma važna za zdravlje organizma.

Postoje mnoge bolesti jetre, uključujući hepatitis, masnu jetru i cirozu jetre, a određena vrsta simptoma ukazuje na to da nešto nije u redu sa jetrom.

Ovi simptomi su najčešće mučnina, nenamjerni, nagli gubitak težine, gubitak apetita, tamna mokraća, bol u gornjem desnom dijelu stomaka. Većina ljudi ne obraća pažnju na rane simptome i nažalost se bolest prepozna tek u kasnijoj fazi razvoja.

Hepatitis

Hepatitis je vrsta upale jetre koja može da je ošteti. Hepatitis se obično javlja nakon što se inficirate virusom hepatitisa A, B, C, E ili D. U nekim slučajevima hepatitis se može javiti i u slučaju pretjerivanja sa konzumacijom alkohola, ali i u slučaju da imunitet napadne sam sebe.

Ukoliko dobijete hepatitis, može se razviti neki od sljedećih simptoma: groznica, gubitak na težini, mučnina, tamni urin, bol u zglobovima, urin tamne boje, žutilo oko očiju. Simptomi se najčešće razvijaju od dvije nedjelje do šest mjeseci nakon virusne infekcije.

Fibroza

Bolest jetre koja se manifestuje zgrušavanjem tkiva jetre. Ova bolest se manifestuje tokom duge i uporne upale jetre i dovodi do nakupljanja kolagena i proteina u jetri. Kao rezultat toga jetra počinje da formira ožiljno tkivo, koje je loše jer može smanjiti protok krvi unutar jetre i ubiti zdrave ćelije jetre. Kada je fibroza blaga, vjerovatno neće razviti simptome, međutim ukoliko jeste, vremenom može izazvati cirozu.

Ciroza

Bolest koja nastaje kada ožiljno tkivo potpuno zamijeni zdravo tkivo i kada je protok krv potpuno onemogućen. Ovo stanje se mora što prije liječiti, a ukoliko ne i bolest se razvije neki od simtpoma su: svrab kože, umor, gubitak apetita, nenamjerni gubitak apetita, umor u nogama, otečena stopala, formiranje modrica, krvarenje, žutica i konfuzija.

Bolest masne jetre

Ova bolest nastaje kao posljedica nakupljanja masti u jetri, a nastaje kao posljedica prekomjerne upotrebe alkohola ili sa druge strane zbog gojaznosti i nezdrave ishrane. Simptomi bolesti su obično tihi, a ako se razviju prepoznaćete ih po polu u gornjem, desnom dijelu stomaka.

Kada kontaktirati ljekara

Kada se ne liječi, bolesna jetra može dovesti do otkazivanja ovog organa. Ukoliko osjetite sljedeće simptome, znajte da je vrijeme da posjetite ljekara: krv u stolici, povraćanje krvi, kratak dan, visoka temperatura, ekstremni umor, bol u stomaku koji ne prolazi.

Izvor: B92 / Foto: Shutterstock/ilustracija