Lovorov list prelijte maslinovim uljem i dobićete prirodan lijek

23.04.2024. - Zdravi kutak

Znate li koliko moćan lijek dobijete kada lovorov list prelijete maslinovim uljem?

Lovorov list je dobro poznat i omiljen začin, a dugo je imao posebno mjesto u našim kuhinjama.

Ali, malo ko zna da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti ovo lišće kako biste pripremili ljekovito ulje, koje posjeduje fatastična zdravstvena svojstva.

Donosimo nešto više o svojstvima ovog proizvoda, te načinu njegove primjene.

Potrebni sastojci:

  • 30 grama listova lovora
  • 250 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem. Stavite smjesu u staklenu flašu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu 14 dana. Protresite sadržaj flaše s vremena na vrijeme. Nakon 2 nedjelje prociedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Držite dobijeno lovorovo ulje u hladnoj sobi, prenosi B92.

Lovorovo ulje kao lijek:

Ako je potrebno, lagano zagrijte ulje na pari. Utrljajte ulje temeljno na bolesne zglobove. Osim u liječenju zglobova, lovorovo ulje se takođe koristi za migrene i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je umasirati ulje na slepoočnice. Lovorovo ulje može zamijeniti aspirin, jer je u mogućnosti da smanji povećanu tjelesnu temperaturu. Ono takođe pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crijevima, normalizuje funkciju jetre i bubrega i poboljšava apetit.

Takođe, lovorovo ulje je super za preventivne mjere. Ono ima sposobnost da poveća otpornost na infekcije, odnosno efikasno je kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Možete koristiti lovorovo ulje kako biste pripremili losion za rješavanje problema s kožom na licu. Ovaj losion je vrlo djelotvoran u borbi protiv akni i mitisera.

Izvor: Nezavisne