Deset ranih simptoma demencije

11.11.2023. - Zdravi kutak

Od nekog oblika demencije u svijetu boluje 50 miliona ljudi. Stručnjaci predviđaju da će se za 20 godina taj broj udvostručiti, pa se 2050. godine očekuje između 130 i 150 miliona onih koji će se suočiti sa nekim od problema lošeg pamćenja i rasuđivanja.

167.jpeg

Iz ovog razloga, ljekari širom svijeta apeluju na prevenciju.

Jer, poznato je da su kardiovaskularne bolesti, ukoliko su prisutne u periodu sredovječnosti, faktor rizika za razvoj demencije. Tvrdi se da se do 50 odsto slučajeva Alchajmerove bolesti u svijetu može potencijalno pripisati postojanju hipertenzije, šećerne bolesti i gojaznosti tokom sredojvečnosti, pušenju, depresiji, kognitivnoj neaktivnosti ili niskom stepenu obrazovanja i fizičkoj neaktivnosti. Izračunato je da kada bi se učestalost ovih faktora rizika smanjila za samo 10 do 25 odsto, potencijalno bi moglo da se spriječi od 1,1 do tri miliona slučajeva Alchajmerove bolesti.

Ovom prilikom ukazujemo na 10 ranih simptoma demencije koje su razlog za pregled neurologa:

Poteškoće

Svi pravimo greške, ali ljudima sa demencijom može biti sve teže da obavljaju svakodnevne aktivnosti, poput mjesečnog praćenja dinamike plaćanja računa, poštovanja terapije koju piju ili recepata tokom kuvanja. Takođe im je teško da se koncentrišu na zadatke, treba im mnogo više vremena da ih urade ili imaju probleme da ih završe.

Ponavljanje

Postavljanje pitanja iznova i iznova ili pričanje iste priče o nedavnom događaju više puta, uobičajeni su pokazatelji blage ili umjerene Alchajmerove bolesti.

Komunikacija

Ako neko u vašem okruženju ima problema da se uključi u razgovore ili da ih prati, naglo zastane usred misli ili se muči da smisli odnosno izgovori riječi ili nazive predmeta, to je svakako signal za alarm i kognitivne testove.

Orijentacija

Ljudi sa demencijom uglavnom imaju poteškoće sa vizuelnim i prostornim sposobnostima, odnosno snalaženjem. Izađu iz stana, na primjer, i jednostavno se izgube bez percepcije o vremenu ili prostoru.

Promjena ličnosti

Osoba koja počne da se ponaša neobično uznemireno, zbunjeno, uplašeno, sumnjičavo ili djeluje depresivno, razlog je za zabrinutost i obraćanje stručnom licu.

Zabuna

Već smo spomenuli da ako neko zaboravi gdje se nalazi ili ne može da se sjeti kako je tamo stigao, radi se o “crvenoj lampici”. Još jedan zabrinjavajući znak je dezorijentacija u pogledu vremena – na primer, nemogućnost određivanja koji je dan u nedjelji.

Pronalaženje

Oboljele osobe stavljaju stvari na neuobičajena, neočekivana i pogrešna mjesta i često će imati poteškoće u njihovom pronalaženju.

Higijena

Ako vam se čini da član vaše porodice sve lošije rasuđuje u rukovanju novcem ili zanemaruje ličnu higijenu i njegu, obratite pažnju.

Apatija

Iznenadni gubitak interesovanja za porodicu, prijatelje, posao i društvene događaje je upozoravajući znak za demenciju. Nova studija objavljena u Journal of Alzheimer's Disease otkrila je da apatija može čak biti znak da neko napreduje od blagog kognitivnog oštećenja ka Alchajmerovoj bolesti.

Uspomene

Gubitak pamćenja koji postaje sve uporniji često je jedan od prvih znakova demencije. Međutim, može se desiti da se osoba lako sjeća nečega što je bilo prije više decenija, a nije u stanju da se sjeti šta je bilo juče ili prije nekoliko sati.

Izvor: Bl portal