Da li znate koji hljeb najviše goji?

16.06.2024. - Zdravi kutak

Srbi godišnje u prosjeku pojedu 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je Turska ispred sa nevjerovatnih 199,6 kilograma.

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hljeba nego prije 20 godina. Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za TV Prva kako ova namirnica utiče na debljanje, piše Mondo.

“Ne bih rekla da je mnogo hleba prokletstvo za gojaznost. Kroz istoriju smo jeli mnogo više hleba nego danas. Mislim da smo pogrešno shvatili hleb“, rekla je ona.

“Često čujem u praksi: ‘Nismo mi ta primitivna porodica koja jede beli hleb’. Iznenadićete se, ali ima manje kalorija od integralnog hleba“, objasnila je nutricionistkinja.

Radonjić je dodala da je integralni hljeb bolji i da ima više vlakana, minerala i vitamina.

“To žito je mnogo bogatije od rafinisane, bele pšenice. Integralni hleb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni hleb. Hlebu nije mesto uz pirinač i krompir, što naša kultura ponekad podrazumeva“, rekao je stručnjak.

Pšenični hljeb je najgori

Nutricionistkinja je istakla da hljeb ne treba isključiti iz ishrane. Osim ako naravno niste netolerantni na gluten.

“Integralni hleb ima vitamine B i korisne sastojke i ne treba ga samo izbaciti, već ga treba tretirati kao obrok sam po sebi“, dodala je ona.

Kada je riječ o crnom hljebu, nutricionistkinja Radonjić je istakla da bi crni hljeb od cijelog zrna bila najzdravija opcija. Ako želite da izbjegnete gluten, morate da isključite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u hljebu.

Nutricionistkinja je sortirala vrste hljeba od najgoreg do najboljeg. Po njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični hljeb, dok bi raž i ječam trebalo da budu što češće u ishrani, prenosi Krstarica.

Izvor: Nezavisne