Dugačka lista ljekovitih svojstava

15.04.2024. - Zdravi kutak

Ukoliko se konzumira redovno, crveni grejp pomaže u sprečavanju ne samo kardiovaskularnih, već i ozbiljnih malignih oboljenja.

Mnogi botaničari smatraju da je grejpfrut zapravo prirodna mješavina narandže i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije donijeto na Barbados u 17. vijeku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grožđa.

Crveni grejp je odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Ovaj snažni antioksidans smanjuje štetu uzrokovanu dejstvom slobodnih radikala koja dovodi do upalnih procesa. Upravo zbog toga se grejpfrut preporučuje oboljelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme.

Ljekovita svojstva crvenog grejpa su brojna

Intenzivna ružičastocrvena boja grejpfruta potiče od likopena, fitonutrijenta koji ima izvanredno antikancerogeno dejstvo. Reč je o jednom od najboljih boraca protiv slobodnih radikala – jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije. Najnovija istraživanja pokazala su da se redovnim unošenjem namirnica bogatih likopenom, kao što su ružičasti tj. crveni grejp i paradajz, znatno smanjuje rizik od raka prostate.

U najnovijim studijama na životinjama i laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama, pokazalo se kako limonoidi štite od raka kože, usne duplje, dojke, želuca i debelog crijeva.

Istraživači su otkrili da ljudski organizam može apsorbovati i iskoristititi dugo djelujuće limonoide zvane limonini, kojih u citrusnom voću ima u jednakoj meri kao i vitamina C. U citrusima, limonin je prisutan u obliku limonin-glukozida, tj. vezan je za molekul glukoze (šećera). Naša tela lako apsorbuju to jedinjenje, razlažući šećer i oslobađajući limonin.

Osim toga, naučnici su otkrili kako crveni grejp u svojoj pulpi sadrži glukarate, jedinjenja koja štite od raka dojke.

Zašto je dobar grejpfrut kao lijek?

Brojne su zdravstvene prednosti ovog citrusnog voća gorkog ukusa, naveščemo samo neke od njih.

Snižava nivo lošeg holesterola – Crveni grejp sadrži pektin, oblik rastvorljivog vlakna, koji kako pokazuju rezultati istraživanja vršenih na životinjama, usporava razvoj ateroskleroze. Studije pokazale su da ružićasti i žuti grejpfrut možu sniziti nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi, dok crveni grejpfrut snižava i nivo triglicerida.

Sok od grejpfruta sprečava stvaranje kamena u bubregu – Ukoliko želite da smanjite rizik od stvaranja kamenja u bubregu, jedite crveni grejp ili pijte sok.

Pored navedenog, ovaj sok je pospješio i izlučivanje limunske kiseline, čime je znatno smanjen rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca, navodi Stil Kurir.

Preporučuje se i pušačima

Stručnjaci tvrde kako se redovnim konzumiranjem grejpfrutovog soka znatno smanjuju šanse za nastanak raka pluća i debelog crijeva. Naime, tri čaše tog soka dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira kancerogene hemikalije iz duvanskog dima.

Rizik od karcinoma s godinama se povećava, jer što smo stariji više puta se naše ćelije dijele, pa su veće šanse da dođe do mutacija.

Za razliku od mnogih drugih malignih oboljenja, rak prostate se u početku sporo razvija i često dugo ostane nedijagnostikovan. Stoga je redovno konzumiranje grejpfruta, naročito crvenog jedan od najboljih načina da se to oboljenje spriječi, jer se podstiče popravka oštećene DNK ćelija prostate.

Grejpfrut i lijekovi su veoma opasna kombinacija

Ukoliko uzimate određene medikamente, posavjetujte se s doktorom o tome smijete li piti sok od grejpfruta, jer može itekako ometati njihovo dejstvo.

Izvor: bl-portal.com