Zašto se priprema česnica za Božić

05.01.2024. - Zanimljivosti

Približava se Božić, a pored raskošne trpeze postoji jedna tradicija koju ne preskače nijedna domaćica.

praznici

Običaj je da se rano ujutru umijesi pogača, poznatija kao česnica.

Prema vjerovanju, ona se priprema kako bi doprinijela sreći i blagostanju ukućana, a u nju se stavljaju novčić i ona osoba koja ga izvuče imaće sreću i novac cele godine, zrno žita koji predstavlja plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za koju se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.

Vjeruje se da novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva se do sljedećeg Božića.

Česnica je ime dobila po riječima “čest, dio, sreća jer se lomi na dijelove i svakome daje po dio, po kome se i sreća proriče”.

Takođe, ima i simbolično značenje, jer podsjeća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hljeb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.

Prije ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj dio česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje.

Običaj je da se za ručak služi svinjska pečenica. A tradicija je i da se za vrijeme božićnih praznika posjećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.

Izvor: Stvar ukusa / Autor: S.B. / Foto: YouTube/Uradi sama/Screenshot