Tajanstveni signal došao iz svemira: Ima obrazac otkucaja srca

14.07.2022.

U svemiru je otkriven misteriozni radio signal sa uzorkom sličnim otkucajima srca. Astronomi procjenjuju da je signal došao iz galaksije udaljene otprilike milijardu svjetlosnih godina, ali tačna lokacija i uzrok praska nisu poznati.

Studija sa detaljima o nalazima istraživača objavljena je u srijedu u časopisu Nature. Brzi radiotalasi, ili FRB, su intenzivni, dugi milisekundu i potiču od radiotalasa nepoznatog porijekla.

Prvi FRB otkriven je 2007. godine i od tada su otkrivene stotine ovih brzih kosmičkih bljeskova koji dolaze sa različitih, udaljenih tačaka širom svemira.

Mnogi FRB-ovi oslobađaju super svijetle radiovalove koji traju najviše nekoliko milisekundi prije nego što potpuno nestanu, a poznato je da se oko 10 posto njih ponavlja i imaju uzorke.

Brzi radiosignali su toliko brzi i neočekivani da ih je teško uočiti.

Jedan od resursa koji se koristi za njihovo uočavanje je radioteleskop pod nazivom Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, ili CHIME koji se nalazi u Dominion Radio Astrophysical Opservatoriji u Britanskoj Kolumbiji, Kanada.

Ovaj teleskop, koji je u funkciji od 2018. godine, neprestano posmatra nebo i, pored brzih radio naleta, osjetljiv je i na radiotalase koje emituje udaljeni vodonik u svemiru.

Astronomi koji su koristili CHIME uočili su nešto 21. decembra 2019. godine, što je odmah privuklo njihovu pažnju: brzi radijski prasak koji je bio “neobičan na mnogo načina”.

Signal, nazvan FRB 20191221A, trajao je do tri sekunde što je oko 1000 puta duže od tipičnih brzih radiosignala

Istraživački tim ne zna tačnu galaksiju iz koje je nastao prasak, a procjena udaljenosti od milijardu svjetlosnih godina je “veoma neizvjesna”. Iako je CHIME pripremljen za traženje eksplozija radiotalasa, nije tako dobar u lociranju njihovih početnih tačaka.

 

izvor:klix/FOTO:Shutterstock