Ovo su najtraženiji pojmovi koji su se pretraživali u 2022. godini

10.12.2022. - Zanimljivosti

Objavljena je lista najtraženijih pojmova na Guglu za 2022. godinu, koja je na zalasku. Još uvijek nisu poznate liste najtraženijih pojmova u Bosni i Hercegovini i državama regiona, ali se zna šta se na svjetskom nivou najviše tražilo.

 

Zanimljivo, najtraženiji pojam na Guglu u 2022. godini je Vordl, video igra veškog softverskog inžinjera Džoša Vorlda (Josh Wardle), koji je igricu napravio kao poklon svojoj partnerici. Vordl je objavljen u oktobru 2021. godine, a kupio ga je “NewYork Times” u januaru 2022. godine, što je vjerovatno privuklo pažnju, piše BBC.

Na drugom mjestu se nalazi sportski događaj i to kriket. Radi se o polufinalu Indije i Engleske na T20 Svjetskom prvenstvu za muškarce.

Rat u Ukrajini je bio ubjedljivo najčitaniji u kategoriji vijesti, no onda je preminula kraljica Elizabeta II, a došlo je i do izbora u američkom Senatu i Predstavničkom domu. Bili su izbori i u Brazilu, te na Filipinima. Majmunske boginje su probudile veliku zabrinutost svjetske javnosti, pa je novi virus stigao na peto mjesto liste, a zanimljivo da koronavirusa nije bilo među deset najtraženijih pojmova.

Kada je riječ o najpretraživanjijim ljudima, Džoni Dep (Johnny Depp) je bio neprikosnoven. On se našao pred sudom sa bivšom suprugom Amber Herd, a njihova sapunica privukla je pažnju velikog broja populacije. Na drugom mjestu je Vil Smit (Will Smith), koji je na ceremoniji dodjele Oskara ošamario Krisa Roka (Chris Rock).

 

izvor: BBC/Avaz/FOTO: ILUSTRACIJA/Avaz