Najhladnija rijeka na svijetu nalazi se u BiH

27.08.2022. - Zanimljivosti

Najhladnija rijeka na svijetu iznenađujuće nije blizu sjevernog ili južnog pola već se nalazi u Bosni i Hercegovini. Rijeka je nazvana Neretva, a teče kroz BiH i Hrvatsku. Izvor rijeke, poznat kao Gornja Neretva, je najhladniji dio rijeke. Čak i ljeti može biti hladno i do 7 stepeni, piše naučnog portala „Science Blurtit“ iz Velike Britanije.

Stručnjaci s portala „Science Blurtit“ hladnoću Neretve objašnjavaju u njenom izvoru koji se nalazi ispod planine Jabuke, ogranka Zelengore, na nadmorskoj visini od 1.227 metara.

– Osim što je poznat po tome što je tako hladan, poznat je i po svojoj jarko zelenoj boji. Uprkos boji, voda je sigurna za piće. Rijeka se koristi i za energiju, u blizini izvora se nalaze četiri elektrane i brane. To je čini vitalnom rijekom za one koji žive u zemljama kroz koje protiče – piše „Science Blurtit“.

Zaključak da se voda iz Neretve može piti treba se uzeti s velikom rezervom jer čistoća Neretve danas je izuzetno niža nego što je nekada bila. Poznato je da danas mnoga ekološka udruženja iz Hercegovine vode bitku upravo protiv zagađenja Neretve. Najveći problem su prerađivači koji otpadne proizvode puštaju u Neretvu.

Neretva je duga 230 kilometara koja najvećim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (208 km), a manjim dijelom, prije ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km). Najduža je pritoka Jadranskog mora s istočne obale. Izvire u planinskim predijelima visoke Hercegovine, ispod planine Jabuke.Neretva je bila poznata od grčkog perioda. Po njoj je ime dobila grčka kolonija Narenta, koja se nalazila uzvodno od današnjeg Metkovića. Stara imena za Neretvu bila su Nera ili Narenta. Neretva je u starom vijeku bila poznata od današnje Jablanice, gdje je živjelo ilirsko pleme Narensi.

Poznata je po smaragdnozelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi. Delta Neretve jedan je od rijetkih plodnih krajeva u Dalmaciji. Za vrijeme srednjovjekovne Bosne na Neretvi se nalazilo brodogradilište, na mjestu današnjeg Počitelja. Mnogi Neretvu nazivaju hercegovačkim Nilom. To je zato što je za Hercegovinu Neretva značajna kao Nil za Egipat.

Plovna je do Metkovića, a za manje brodove i do Čapljine mada nikad nije pokušano. Neretva je jedina kraška rijeka koja je uspjela savladati poniranje. Fauna Neretve i njenih pritoka jako je raznovrsna. Ima mnogo vodenih zmija, jegulja i pastrmki, prenosi Dnevnik.ba.

 

izvor:Avaz/FOTO:Agencije