Mladenci postali hit: Uradili nevjerovatnu stvar da bi ispoštovali tradiciju

13.06.2022.

Mladenci iz Gruda postali su hit na društvenim mrežama nakon što su za ceremoniju svog vjenčanja angažovali dizalicu da ih podigne kako bi ispoštovali stari svadbeni običaj i prebacili jabuku preko velike porodične kuće.

 


Prebacivanje jabuke preko porodične kuće za mladu je na dan vjenčanja stari svadbeni običaj koji je obavezan u mnogim dijelovima BiH, pa tako i u Hercegovini.
Prema tradiciji, kad svatovi pristignu mladoženjinoj kući, mlada je između ostalog imala zadatak i da prebaci jabuku preko kuće.
Vjerovalo se kad mlada prebaci jabuku da je to dobar znak, da će se mladenci slagati i živjeti u ljubavi. Ako mlada ne bi uspjela da prebaci jabuku, to se smatralo lošim znakom i vjerovalo se da bi se mlada mogla vratiti kući.

Međutim, kako se u Hercegovini zadnjih godina prave sve veće porodične kuće mladama je prebacivanje jabuka postao veliki izazov. Nekad bi im pomogli i kumovi, a nerijetko se događalo da u tom pokušaju razbiju stakla na prozorima i sve češće se bez uspjeha završavao taj obred, zbog čega se počelo odustajati od tog djela ceremonije, pa je ovaj običaj skoro iščezao.
Međutim vođeni starom narodnom izrekom, „Bolje da propadne selo nego običaji“, mladenci iz Gruda, Jure Ćorluka i njegova odabranica Ivana su ovaj dio svadbenog običaja odlučili sačuvati i izvesti u nekoj modernoj verziji, a time postali i hit na internetu.

Oni su angažovali dizalicu i svečano obučeno ušli u korpu kako bi ih vozač podigao da sa potrebne visine prebacili jabuku preko mladoženjine velike porodične kuće u Grudama, što je izazvalo oduševljenje brojnih gostiju na ceremoniji njihovog vjenčanja.

 

izvor:Alooonline/FOTO: