Poljak Pjotr Pekala pobjednik

21.04.2024. - Sport

Biciklista Santik Vibateka Pjotr Pekala osvajač je 18. izdanja biciklističke trke „Beograd – Banjaluka“ pošto je u posljednjoj etapi od Doboja do Banjaluke odbranio majicu u bojama Republike Srpske, dok je na cilju u Banjaluci najbrži bio Radoslav Fratčak iz Vostera.

Fantastično izdanje trke danas je dobilo veliko finale. Veliki broj gledalaca od starta u Doboju, duž autoputa “9. januar”, te na cilju u Banjaluci dali su odličan šlagvort za krugove u najvećem gradu Republike Srpske.

Grupa od skoro 150 biciklista kompaktna je stigla u krugove, a na kraju je najviše snage imao Fratčak koji je bio za nijansu brži od Filipa Fortina (Moloja Pušbajkers) i Davidea Toneatija, člana Astane. Ipak, najviše zadovoljstva imali su momci iz Santik Vibateka koji su odnijeli i timsku pobjedu, a kao pojedinac ovaj put iskočio je Pekala. Posljski biciklista odradio je fantastičan posao na trećoj etapi, a danas je prilično rutinski sačuvao ukupnu pobjedu.

“Ovo je ostvarenje mog sna. Bilo je fantastično iako je trka bila vrlo teška. Bio sam svjestan da sam blizu cilja nakon jučerašnje pobjede, ali nismo smjeli da se opustimo do samog kraja”, rekao je Pekala.

On je pored majice u bojama Republike Srpske kući ponio i plavu jer je dominirao na brdskim ciljevima tokom sve četiri etape.

Pomoćnik ministra za sport Mario Đuran bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozaču obukao je Jaki Maroltu iz slovenačke Save, dok je crvenu majicu za najboljeg sprintera na grudima odnio Albert Gateman iz ekipe Benoti.

“Uživao sam tokom krugova koje su biciklisti vozili ulicama našeg grada i još jednom se uvjerio da je ova trka nešto što treba Banjaluci i Republici Srpskoj, kao i jačanju naših veza sa Srbijom. Veliki broj naših sugrađana na cilju govori da je trka jedan od simbola Banjaluke”, naglasio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

Direktor trke Vladimir Kuvalja srećan je što je prethodnih pet dana proteklo u najboljem redu i naglasio da je ovaj događaj pokazao koliko je veliki.

“Uopšte nije bilo lako organizovati sve na ovakvom nivou, ali smo uspjeli zahvaljujući predanom radu mog tima. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez velike podrške institucija Srbije i Republike Srpske, resornih ministarstava, kao i gradova kroz koje trka prolazi. Srećan sam što iz godine u godinu imamo više opština koje žele da budu domaćini starta i cilja. Već sada s eokrećemo planovima za iduće izdanje trke pošto je ovo vrlo kompleksan događaj i ‘živ’ tokom svih 365 dana”, naglasio je Kuvalja.

Izvor: Bl portal