Kako je Đoković po kancelarijama izgubio 4.000 bodova?

22.05.2022. - Sport

 

„Sačekajmo da izađe saopštenje, pa ćemo onda razgovarati. Trenutno nemam više šta da dodam“, odgovorio je Novak Đoković na pitanje novinara o predstojećem saopštenju ATP i WTA povodom odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim teniserkama i teniserima.

Odluka je stigla – bomastična, ali i najavljivana – neće biti dodjeljivani bodovi na Vimbldonu ove godine.

„Ponekad sam u raspoloženju da samo prođem brzo konferenciju za medije sa nekim brzim, standardnim pitanjima, ali ako ima neka vruća i interesantna tema, volim da porazgovaram o tome iako me u timu uvijek opominju da bi manje trebalo da govorim o osjetljivijim temama. To je nešto na šta su ljudi vjerovatno navikli, ja nemam dlake na jeziku, pogotovo kada je pravda u sportu u pitanju“, rekao nam je Novak na uvodnoj konferenciji.

Upravo takva, vruća tema čeka ga posle meča prvog kola Rolan Garosa sa Jošihitom Nišiokom, koje je na programu u ponedeljak.

U međuvremenu, jasno je da su i igrači podijeljeni – neki su vršili pritisak da se donese odluka kakva je donesena, drugi su poput Benoe Pera jasno rekli da su protiv, a Rajli Opelka se ironično raduje „egzibiciji“ koja slijedi.

Teško mi je da formiram mišljenje i da imam čvrst stav o tome da li je trebalo oduzeti bodove za Vimbldon. Sigurniji sam po pitanju toga da ruske i bjeloruske teniserke i tenisere nije ni trebalo kažnjavati, ali i za to ima stručnijih da procejnjuju i ocjenjuju.

Ono u šta sam sto posto siguran jeste da je potpuno arbitrarna i nepravedna odluka da se skidaju bodovi sa Vimbldona i – nikom ništa.

„Dugo sam u tenisu, ali ovo nikad nije viđeno – kako možeš da izgubiš bodove bez prava da ih braniš“, rekao mi je jedan trener.

Doduše, viđeno je već početkom godine na Australijan openu, a najveći teniski gubitnik ovakvog vimbldonskog raspleta ponovo će biti isti – Novak Đoković. Dakle, u prvih šest mjeseci ove sezone, Novak će izgubiti 4.000 bodova za zelenim stolom, a ne na terenu. Time i prvo mjesto. Mora se čovjek nasmijati ironiji da će se lavina koju je Vimbldon pokrenuo završiti time što će jedan Rus biti prvi teniser sveta.

Dakle, nije problem odluka da se ne dodeljuju bodovi – o tome možemo da raspravljamo – već je problem u tome da oni nestaju kao rukom odneseni. Tako ćemo imati paradoks da će se svi bodovi sa Vimbldona 2020. godine skinuti, a da će nekima u zbiru bodova na ATP listi biti uračunati i rezultati iz 2019. godine.

Nažalost, ljudski rod posljednjih godina zahvataju samo vanredne i nesrećne situacije – pandemija, sada rat koji je najdirektnije uticao na Vimbldon. Ako su tokom pandemije važila jedna pravila i omogućavala su igračima da zadrže bodove kada nisu mogli da ih brane, zašto je sada princip drugačiji?

Vimbldon ne odstupa, saopštenja su fino upakovana i pristojno sročena na obe strane, ali jaz je sve dublji, a vremena manje.

Da li će biti nekog kompromisa, ostaje da se vidi, a sada čekamo reakcije prije svega onih vodeći teniserki i tenisera. Oni ipak imaju moć da makar poguraju stvar u ovom ili onom smijeru.

Vimbldon je, izgleda, i u maju.

Izvor:Sport klub,Saša Ozmo/Foto:Rojters