Rasterećeno na Jahorinu

18.04.2024. - Sport

Košarkaši Budućnosti odmjeriće snage sa Jahorinom u finalu plej-ofa Prve lige Republike Srpske. 

Bijeljinski tim izborio je finale nakon trijumfa u majstorici protiv gradskog rivala Radnika rezultatom 74:72, i na kraju bio bolji sa 2:1 u seriji. Velika drama viđena je u Semberiji i malo je nedostajalo da Radnik napravi totalni preokret u seriji (gubio sa 0:1) jer je na poluvremenu trećeg meča vodio sa 13 poena prednosti. Mnogo bolja igra izabranika trenera Darija Čojića viđena je u nastavku meča, kada su početkom posljednje četvrtine prešli u vođstvo, koje nisu ispustili do kraja mada je Nikola Mičić četiri sekunde prije kraja bio neprecizan u šutu za tri poena za pobjedu Radnika. 

“Očekivao sam tešku utakmicu jer je Radnik ušao u formu i poslije povrede Kokoruša zbili su redove i odigrali sa odličnom energijom i baš su me iznenadili dobrom igrom. Imali smo veliki pad u igri tokom druge četvrtine, dok smo u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat, kada se nismo predavali i pokazali smo karakter jer nas šut nije služio. Poveli smo sa deset poena razlike, pogodili neke bitne šuteve i slavili u egal završnici pa čestitam momcima na tome”, rekao je trener Budućnosti Dario Čojić za “Glas Srpske”. 

Budućnost će po drugi put igrati finale plej-ofa, a 2022. godine bila je šampion, čime je izborila nastup u Ligi BiH, gdje je odmah stigla do polufinala plej-ofa. Nakon što ekipa nije izborila ABA 2 ligu, glavni sponzor se povukao iz kluba koji je odustao od takmičenja u Ligi BiH i vratio su u Prvu ligu Srpske, gdje je ponovo zablistao. Ekipu sada očekuju susreti sa Jahorinom, sa kojom imaju skor 1:1 ove sezone. Prva utakmica serije, koja će biti igrana na tri pobjede, na rasporedu je u subotu od 20 časova na Palama. 

“Polufinale smo već zaboravili i okrećemo se finalu plej-ofa. Smatram da će nam biti lakše nego protiv Radnika jer smo sada mi rasterećeni. Jahorina je na početku sezone formirala ekipu koja će napadati titulu, dok je nama cilj bio ulazak u plej-of, a tek onda finale. Sada kada smo tu, želimo da osvojimo trofej i u finalne mečeve ne ulazimo sa bijelom zastavom, već maksimalno motivisani i nošeni elanom pobjede iz polufinala. Borićemo se za svaku loptu i za svaki poen. Očekujem tešku seriju, ali prije svega košarkaški spektakl. Nadam se punim tribinama u obje dvorane i da ti susreti budu praznici košarke”, istakao je Čojić. 

Finalna serija biće igrana u ritmu subota – srijeda. Druga i treća utakmica finalne serije biće prenošene na televiziji. 

“Ima vrlo malo mjesta za popravni i biće nam malo neobično jer smo do sada igrali svakog vikenda. Biće teško zbog kvaliteta rivala i kapaciteta naše ekipe koja će morati da igra svaka tri dana, ali kako je nama, tako i protivniku. Istina, Jahorina je dobila polufinale sa 2:0 pa je imala nekoliko dana odmora više od nas, ali to ne mora ništa da znači i neće biti presudno u seriji”, naveo je Čojić. 

Strijelci

Sa 16 poena Dinko Peljto bio je najbolji pojedinac pobjedničke ekipe, 12 je dodao Đorđe Mičić, a deset Novak Manojlović uz devet skokova. Radnik je na ovom susretu bio bez Dejana Kokoruša koji se povrijedio na prvoj utakmici polufinala protiv Budućnosti, a predvodili su ga Đorđe Curović sa 24 poena i deset skokova te Nenad Cvjetković sa 22 poena i devet asistencija, dok je brat Đorđa Mičića, Nikola ubacio 11 poena. 

Izvor: Glas srpske