Najavljena i blokada puta

07.04.2023. - Poljoprivreda

Poljoprivrednici iz Semberije uz podršku kolega iz drugih dijelova BiH izaći će na proteste u 12 sati. Najavljena je i blokada puta Brčko – Bijeljina. Poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana.

Sve spremno za proteste

Sve je utegnuto i spremno za proteste, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”. Poljoprivrednici iz bijeljinskih sela će između 10 i 11 sati, traktorima krenuti ka centralnom mjestu okupljanja – platou Agrotržnog centra gdje će u 12 sati biti održan veliki protest.

– Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena – navodi Bakajlić.

Zaštita domaće proizvodnje

Podsjetimo, farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju Porezna uprava RS tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini dat će i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje “Žito” iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.

Izvor:Agencija/Foto: Printscreen