“Digitalni farmer” uskoro na engleskom

10.04.2024. - Poljoprivreda

Kenan Mahmutagić, mladi inovator iz Gradiške, nastavlja da razvija svoju aplikaciju “Digitalni farmer” sa kojom je prošle godine osvojio prvo mjesto na takmičenju “Regionalni app izazov” u organizaciji “Telekom Srbija grupe”.

Kako kaže u razgovoru za “Nezavisne novine”, prema analitičkim podacima kojima raspolaže, njegova aplikacija trenutno ima više od 500 aktivnih korisnika na Google Play trgovini, ali, kako kaže, cilj je doći do što većeg broja ljudi, pa zato vrijedno radi na unapređenju ovog projekta.

“Radi se o mobilnoj aplikaciji koja nudi poljoprivrednicima mogućnost da na jedan inovativan način uz pomoć različitih tehnologija unaprijede svoj poljoprivredni dan, kao i kvalitet usjeva na poljoprivrednom zemljištu. Koristi IoT tehnologije ili ‘internet stvari’ koja uz pomoć različitih senzora prati stanje na zemljištu, poput vlažnosti, temperature, i na osnovu toga aplikacija iščitava korisniku podatke, a on kada ih prati i unapređuje usjeve”, priča Mahmutagić i napominje da “Digitalni farmer” donosi revolucionarne alate koji olakšavaju vođenje poslovanja u poljoprivredi.

“Trenutno sam fokusiran na razvoj iOS verzije mobilne aplikacije i izradu web stranice kako bih omogućio lakši pristup informacijama o ‘Digitalnom farmeru’, a pripremam i prevod aplikacije na engleski jezik kako bih otvorio mogućnosti prema stranim tržištima. Plan je da sve bude gotovo u toku ove godine, a u suradnji s Gradskom upravom planiram integrirati ‘Digitalnog farmera’ u dRual sistem za poljoprivrednike koji sprovodi Gradska uprava Gradiška”, objašnjava Mahmutagić.

Prema njegovim riječima, dobija pozitivne povratne informacije od farmera koji su odlučili da uz pomoć “Digitalnog farmera” unaprijede svoju poljoprivrednu proizvodnju, a cilj je olakšati posao što većem broju poljoprivrednika u BiH, ali i šire.

“Poljoprivrednici će moći donositi pametnije odluke na svojoj farmi, poboljšavajući produktivnost i efikasnost poslovanja. Ova integracija predstavlja korak naprijed ka modernizaciji poljoprivrede i unapređenju njene održivosti”, kaže Mahmutagić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da planira održati predstavljanje “Digitalnog farmera” na jednoj od panel-diskusija na predstojećem događaju “Sajamski dani u Gradišci 2024”, koji će biti održani od 26. do 28. aprila u Areni Gradiška.

“Predstaviću aplikaciju i njene nove funkcionalnosti potencijalno zainteresovanim korisnicima i ostalim poljoprivrednicima, a plan je i da snimim promotivni video, gdje će tačno biti demonstrirano kako aplikacija funkcioniše na farmi i koje benefite farmeri mogu imati u realnom vremenu. Imam pozitivne informacije od ljudi na terenu, jedan poznanik koji se bavi poljoprivredom u Dubravama aktivan je korisnik ‘Digitalnog farmera’ i kaže da mu umnogome pomaže u poslu. Javilo mi se još korisnika i mnogi od njih su izrazili pohvale kako im je upravo ova aplikacija pomogla u promoviranju proizvoda, donošenju pametnijih odluka na farmi, organizaciji radnog dana, te još mnogo toga. Očekujem da će ‘Digitalni farmer’ i u budućnosti biti popularan, posebno među mlađim poljoprivrednicima”, objašnjava on.

Ovaj mladi inovator prošle godine je završio Tehničku školu u Gradišci, smjer tehničar mehatronike, ali kako kaže, zasad je odlučio da pauzira studije, kako bi se mogao posvetiti svom brendu.

“Pokušavam razviti brend ‘Digitalni farmer’, ali i ostale aplikacije na kojima radim i da vidim kako će to da napreduje, a u toku ove ili iduće godine planiram nastaviti dalje školovanje i da nastavim usavršavati svoje znanje i sposobnosti”, rekao je Mahmutagić i pozvao sve zainteresovane da se pridruže panel-diskusijama na “Sajamskim danima u Gradišci”.

Izvor: Nezavisne