Podijeljene steone junice

23.09.2022. - Poljoprivreda
Za poljoprivrednike iz Nevesinja jutros organizovana podjela visokokvalitetnih steonih junica nabavljene u okviru projekta “Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede” za kooperante mljekare “Pađeni”.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je opština obezbijedila 9.500 KM za nabavku deset junica koje su danas stigle, a još sedam se očekuje narednih dana.

Podjela je organizovana u okviru distribucije 900 steonih junica širom Republike Srpske, u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mljekara “Mlijekoprodukt” i “Pađeni”.

U okviru projekta “Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede” za kooperante mljekare “Pađeni” na području Hercegovine nabavljeno je 200 priplodnih junica, češki i austrijski simentalac.

Avdalović je naveo da junice po drugi put nabavljaju junice posredstvom IFAD-ovog projekta zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednika.

“Mislim da je ovo značajno za naše poljoprivrednike i za razvoj mljekarstava i govedarstva, pošto je poslednjih godina prisutna velika ekspanzija u stočarstvu”, objasnio je Avdalović.

Menadžer projekta “Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede” Dragan Vučković rekao je da je resorno ministarstvo učestvovalo sa 700.000 KM, a ukupna vijednost projekta na području Hercegovine iznosi 1.280.000 KM.

To, dodao je, daje olakšicu poljoprivrednicima od 40do 60 odsto, u zavisnosti od uslova, dok su ostatak novca obezbijedile opštine u saradnji sa mljekarom “Pađeni”.

Vučković je naveo da su za ovaj projekta mogli da konkurišu proizvođači koji su u redovnoj proizvodnji mlijeka i koji imaju ugovor sa mljekarom, jer je namijenjeno malim gazdinstvima i onima koji namjeravaju da se bave proizvodnjom mlijeka.

Direktor mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje istakao je izuzetnu saradnju sa kooperantima iz cijele Hercegovine i nada se da će biti još ovakvih projekata kako bi se proizvodnja mlijeka povećala.

Podjela junica će, osim u Nevesinju, narednih dana biti vršena i u ostalim hercegovačkim opštinama.

 

izvor:Srna/Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske