Očekuje se otkupna cijena pšenice od 60 do 66 feninga

05.07.2022. - Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da očekuje da će otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice u Srpskoj biti od 60 do 66 feninga za kilogram, u zavisnosti od njenog kvaliteta i uslova koje definišu otkupljivači zajedno sa proizvođačima.
Pašalić je rekao novinarima da je na današnjem sastanku u Banjaluci predstavnika poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača pšenice /mlinara/, kojem je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, postignut napredak u pogledu otkupne cijene pšenice jer je početna pozicija prije nekoliko dana bila od 55 do 82 feninga, dok je danas usaglašeno da bi cijena trebala biti od 62 do 66 feninga.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske ove godine podržala proizvođače pšenice sa po 400 KM po hektaru za 3.400 proizvođača, te obezbijedila regresirani dizel, kao i podršku za nabavku mehanizacije i za osiguranje usjeva u vrijednosti od 50 odsto.

Pašalić je istakao da je iz budžeta Republike Srpske ove godine izdvojeno više od sedam miliona KM za proizvođače pšenice, a za regresirani dizel je izdvojeno oko 6,5 miliona KM.

On je rekao da je ovogodišnja proizvodnja pšenice bila uspješna i da su prosječni prinosi oko 5,5 tona po hektaru, podsjetivši da je prošlogodišnja otkupna cijena pšenice u Republici Srpskoj iznosila oko 38 feninga za kilogram.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je novinarima da ga raduje činjenica da je na sastanku konstatovano da cijena pšenice nije političko pitanje.

On je dodao da su otkupljivači i proizvođači pšenice na sastanku konstatovali da su napori i podsticajne mjere Vlade Republike Srpske vidljive, korisne i zadovoljavajuće u svakom pogledu.

Košarac je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nije ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH niti će ovog ministarstva biti na nivou BiH, ističući da je poljoprivreda primarna nadležnost entiteta.

On je naveo da Ministarstvo spoljne trgovine ima samo koordinirajuću ulogu kada je riječ o spoljnotrgovinskom prometu, te da je zajednički sa Republikom Srpskom rađeno na uvođenju prelevmana i carine na svježe rashlađeno meso, kao i smanjenje carinskih troškova na uvoz mineralnih đubriva iz trećih zemalja, te mineralno đubrivo iz Turske.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je novinarima da današnji sastanak nije doveo do približavanja stavova o otkupnoj cijeni pšenice.

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači predlagali da otkupna cijena pšenice bude od 65 do 67 feninga, dok se mlinoprerađivači nisu izjasnili ni blizu ove predložene cijene.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da su otkupljivači na sastanku ponudili maksimalnu cijenu od 62 do 66 feninga, dok primarni proizvođači pšenice traže otkupnu cijenu od 65 do 67 feninga za kilogram, imajući u vidu da su najviše poskupjeli gorivo i đubrivo.

“Nadamo se da ćemo u narednom periodu dogovoriti cijenu pšenice koja ne bi trebala biti ispod 65 feninga po kiloramu”, naveo je Marinković.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić rekao je novinarima da je trenutno otkupna cijena pšenice u Bijeljini 62 feninga za kilogram.

 

izvor:Srna