Kilogram žive vage prasića ide i do 9 KM (VIDEO)

10.04.2023. - Poljoprivreda

Stigao je na naplatu smanjen domaći stočni fond. Prasići nikad nisu bili skuplji – cijena žive vage za kilogram od 8,5 do 9 KM, a tovljenika od 4 do 4,5 KM.

Iz resornog ministarstva najavljuju da će kapitalnim mjerama podrške obezbijediti da na tržištu Srpske bude dovoljno mesa i da se može očekivati normalizacija cijena.

Zbog skupe stočne hrane uzgajivači svinja posljednje dvije godine bili su u minusu. Rijetki su uspjeli da očuvaju stočni fond, a među njima je Milorad Pantić koji ima 250 krmača.

– Do sad smo se malo oporavili. Od Nove godine je krenula malo viša cijena, a veća je i potražnja. Brojni uzgajivači su prekinuli prozvodnju, jer nisu mogli da izdrže troškove – rekao je Milorad Pantić, uzgajivač svinja iz Dvorova kod Bijeljine.

Cijena žitarica se smanjuje i to je šansa za proizvođače koji su se borili za opstanak da ostvare zaradu. Iako je smanjena ponuda, nerealno je dalje povećanje cijene prasadi koja je dostigla maksimum.

Slobodan Petrić, Magnojević kod Bijeljine, kaže da tek ove godine ima prostora da svinjogojci nešto zarade na tržištu bez pomoći Vlade Srpske, odnosno Ministarstva poljoprivrede, i dodaje, da je ta podrška bila značajna protekle tri godine.

Za dvadesetak odsto smanjen je i tov junadi, a čim je manja ponuda, cijena se povećava. Uzgajivači smatraju da je moguće maksimalno poskupljenje junetine do desetak odsto. Cijena po kilogramu žive vage je oko 6 maraka, piše RTRS.

Poljoprivrednik Goran Mitrović ocijenio je da bi proizvođači voljeli da je cijena veća, ali to znači i manju kupovnu moć stanovništva.

Svježe meso u mesnicama je skuplje za tridesetak odsto u odnosu na prošlu godinu.

Đorđe Vasić, direktor jednog preduzeća, kaže da je sada kilogram svinjskog buta u maloprodaji 10,90 KM, a kilogram junećeg buta 19 KM. Smatra i da neće biti novih poskupljenja mesa.

U Savezu poljoprivrednih proizvođača ponavljaju da Savjet ministara BiH nije imao maćehinski odnos prema poljoprivrednicima i da je zaštitnim mjerama ograničio uvoz, domaća proizvodnja ne bi bila desetkovana.

Poljoprivrednik Stojan Marinković izrazio je nadu da će novi saziv Savjeta ministara BiH imati više sluha za ovu problematiku, i dodao, da će uzgajivači putem Ministarstva poljoprivrede vršiti dodatni pritisak.

Resorno ministarstvo predvidjelo je maksimalne podsticajne mjere koje će dovesti do povećanja proizvodnje i stabilizacije cijene.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je Pravilnikom maksimalno predviđeno 250 KM podsticaja za uzgoj po krmači koje nisu u sistemu kontrole, što je izjednačeno sa junicama, te 500 KM koje su u sistemu kontrole.

Pad cijena inputa, a veći podsticaji omogućiće obnavljanje stočnog fonda. Biće potrebna godina do godina i po da se vrati na nivo od 2020. godine.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER