Besplatno navodnjavanje za ratare u Kojčinovcu

30.05.2022. - Poljoprivreda

Sistem za navodnjavanje u semberskom selu Kojčinovac privodi se kraju, izjavio je ovo za portal Bijeljina.com, Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS.

“Već danas završavamo gradnju sistema na području Kojčinovca, to je sistem čija je gradnja počela prošle godine, završeni su svi cjevovodi, i  trenutno se završavaju radovi na punktnoj i trafo-stanici  nakon čega će sistem  biti  u potpunosti završen i pušten u upotrebu 15. juna. Ovim sistemom navodnjavaće se oko 500 hektara obradive površine u Kojčinovcu. Troškove projekta u cijelosti snosi Vlada RS, tako da mali poljoprivredni proizvođači  u  Kojčinovcu, kao i u Crnjelovu i Batkoviću, neće snositi troškove za navodnjavanje”, navodi Mitrović.

Mitrović je za portal Bijeljina.com podsjetio da je izgradnja sistema za navodnjavanje na području Semberije počela 2013. godine, te da je do sada završena u  selima Crnjelovo i Batković. Za navodnjavanje na cijelom području RS uloženo je oko 44 miliona KM, dok je za područje Semberije i Skelana  dodatno odobreno i izdvojeno 15 miliona KM. Ovaj projekat sistema za navodnjavanje u velikoj mjeri će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji.

Bijeljina.com