Trikovi koji će vam pomoći da odmrznete bravu na autu (Video)

29.11.2023. - Magazin

Kada temperatura padne ispod nule i ne možete ući u automobil, to može biti nevjerovatno frustrirajuće.

Responsive image

Evo nekoliko savjeta za odmrzavanje brava na vratima automobila.

Pomaže zagrijavanje ključa

Britanski Ekspres testirao je dvije metode i uspio otvoriti vrata vozila nakon što se brava potpuno zamrznula. Prvo biste trebali raspršiti malo sredstva za odmrzavanje u bravu, koji bi, nadamo se, trebao ukloniti sloj leda na vrhu brave.

Ako još uvijek ne možete gurnuti ključ u bravu ili ga okrenuti dok je unutra, pokušajte lagano zagrijati ključ tako što pomičete njegov metalni dio preko plamena upaljača ili šibice. Pritom morate biti oprezni da ne rastopite plastično kućište ili oštetite ključ. Obično je dovoljno samo lagano zagrijavanje ključa nekoliko sekundi kako bi se otopio led.

Sredstvo za dezinfekciju ruku otapa led

Neke mrežne stranice takođe sugerišu da bi nanošenje malo sredstva za dezinfekciju ruku na ključ moglo otopiti led jer ono sadrži alkohol.

Još jedan trik koji možete pokušati uključuje prskanje sredstva WD-40 u bravu automobila. Ova otopina istiskuje vodu i može vam pomoći da izbjegnete ulazak vode u bravu i njeno smrzavanje.

To je najbolje učiniti noć ranije kao mjeru prevencije.

Ako je brava zaledila, a vi pokušali da otključate i slomili ste ključ – ne preostaje vam ništa drugo nego da zovete bravara da je zamijeni.

Istina, neki preporučuju zagrijavanje štapića lijepka koji koriste pištolji za lijepljenje, tako što taj štapić zagrijete i odmah gurnete u bravu kako bi se spojio sa slomljenim dijelom ključa i potom da polako pokušate da izvadite, piše Net.hr.

Bonus video

Sorti_saveti_za_voznju_po_snegu_vesti_blic_safe_ree

Izvor: Srpska info