Kako da odmrznete šajbnu?

25.11.2023. - Magazin

Minus i snijeg te hladno vrijeme tokom zime, baš kao ni vama, ne prijaju ni vašem automobilu. Upravo zbog toga je potrebno da sa sobom u takvim situacijama imate sredstvo za odmrzavanje stakala i šajbne.

Responsive image

U daljem tekstu možete pročitati kako da odmrznete šoferšajbnu.

Strugač za led

Stakla na autu možete jednostavno očistiti strugačem za led. Strugač za led s razlogom ima rebrastu strukturu, ali pripazite da grubim pokretima ne oštetite staklo. Ako je naslaga leda debela, prvo sastružite led u uglovima, a zatim krenite prema sredini.

Pojačajte grijanje na maksimum

Grijanje iznutra pomoći će da lakše odledite stakla. Za početak, grijanje pojačajte do kraja, a ventilatore smanjite na minimalno te ih usmjerite prema vjetrobranskom staklu. Važno je da ventilatore namjestite na slabo, jer postoji mogućnost pucanja stakla zbog razlike u temperaturi.

Sirće i voda, te karton

Ako ste veče prije najavljenih minusa shvatili da kod kuće nemate sredstvo za odleđivanje – ne morate brinuti, jer ga možete i sami napraviti. Najbolja kombinacija je da u boci napravite sprej od jednake količine vode i sirćeta. Sirće je djelotvorno jer će blago izjesti led, a pritom neće oštetiti staklo. Pošpricajte ovu otopinu na stakla, ali pazite da tom prilikom ne dotičete okolne metalne dijelove jer bi oni mogli zarđati.

Još jedno jednostavno i praktično rješenje je karton, a ako ga stavite pravilno preko cijelog stakla, ona neće biti zaleđena ujutro. Odličan i jednostavan način prevencije smrzavanja šoferšajbne na automobilu je prebacivanje kartona ili starog ručnika preko stakla, a tako ćete spriječiti nastajanje debelog sloja leda na vjetrobranu.

Možete i sami napraviti sprej za odmrzavanje

Ukoliko vas iznenade zamrznuta stakla na automobilu, a niste kupili sprej za odleđivanje stakla, možete i sami da ga napravite od samo dva sastojka: vode i alkohola.

Naspite sastojke u bocu s raspršivačem u razmjeri 2:1, odnosno dvije trećine alkohola i jedna trećina vode te ga poprskajte po zaleđenim staklima. Za nekoliko sekundi led će da omekša, pa ćete moći da ga lako uklonite bez struganja.

Ako imate u kući tečnost za pranje stakla, probajte da pomiješate alkohol s njim u istoj razmjeri, umjesto s vodom, jer je navodno efekat još bolji.

No, ako ipak niste sigurni da želite sami praviti ovaj sprej, uvijek možete kupiti sredstvo za odleđivanje u prodavnici. Postiže isti efekt kao i sprej, a i traje nešto duže. Posudu za tečnost za pranje stakla napunite kvalitetnim sredstvom koje ne smrzava na niskim temperaturama. Usljed češćeg korišćenja brisača tokom zime dolazi do veće potrošnje tečnosti, pa se preporučuje da u prtljažniku automobila uvijek imate rezervu.

Šta ne bi trebalo da radite

Zaleđena stakla nikako ne pokušavajte odleđivati vrućom vodom, a ako to već planirate raditi vodom, ona bi trebalo da bude mlaka te je nikako ne treba izliti preko šajbne, već samo lagano nanijeti na krpu. Međutim, teško ćete pogoditi idealnu temperaturu pa se savjetuje da voda ne bude primarno sredstvo za odleđivanje.

Dok su stakla zaleđena, nemojte paliti brisače jer postoje velike šanse da ćete ih oštetiti jer su zalijepljeni slojem leda, a njihovim grebanjem možete oštetiti i staklo. Takođe, izbjegavajte oštre predmete za struganje leda.

Izvor: Nezavisne