Evo kada posebno treba da mu se molite

19.11.2023. - Magazin

Pravoslavni vjernici 21. novembra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, praznik koji je u narodu poznat i kao Aranđelovdan.

Responsive image

Aranđelovdan je inače treća slava po učestalosti u Srbiji.

Prema crkvenom predanju,Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vijesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci, piše Blic žena.

Za Aranđelovdan je vezano puno običaja i vjerovanja, a mnoga od njih nisu vezana za crkvu, već proističu iz naroda. Mi ovog puta prenosimo neka od njih!

Evo kada je po narodnom vjerovanju najbolje vrijeme da od svetoga Arhanđela Mihaila zatražite sreću, zdravlje i ispunjenje želja:

20. novembar: U danu uoči Aranđelovdana pokušajte da izbjegnete neprijatne susrete i mjesta koja ne volite. Od 14:12 pa do 14:45 tražite da vas zaštiti od zlih ljudi, negativne energije, i da nam podari mir i snagu.

21. novembar: Obavezno idite u crkvu i zapalite svijeću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, dijelite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo prima molitvu cijeli dan.

22. novembar: Ovog dana zatražite od Arhanđela Mihaila da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Bilo da je u pitanju želja za većom platom, boljom pozicijom ili drugim poslom, ovu želju zamislite u periodu od 8:48 pa do 9:32.

Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu. Na Aranđelovdan idite u crkvu, zatražite sreću i blagostanje, ali je to i dan kada je poželjno da učinite što više dobrih dijela. Izbjegavajte svađe, bijes, negativnost.

Poželjno je da od Aranđelovdana, pa do 28. novembra kada počinje Božićni post, oprostite svojim neprijateljima i očistite dušu, spremajući se za ovaj veliki podvig.

Izvor: Bl portal