Sa šutušom budi trendi

20.06.2023. - Magazin

U pitanju je posvjetljivanje kose koje se radi slobodnom rukom i isključivo u frizerskim salonima. Ono što je njena prednost jeste što dugo traje, čak i posle nekoliko mjeseci nema izrastka – objasnila je Lejla

Nakon zimskih mjeseci, hladnoće i vjetra koji dodatno isušuju kosu, došlo je na red proljećno sređivanje i otopljavanje vlasišta. Vrijeme je da unesemo malo sunca u naše vlasi, predlažu frizeri.

– Nikada kao sada tehnike frabanja i njegovanja kose nisu se mogle svrstati u 3 u 1, nikada ranije nijeste mogli samo promjenom boje učiniti kosu zdravijom, bogatijom i modernijom. Na stranu što pripadnice ljepšeg pola uvijk sa promjenom frizure ili boje žele da unesu promjene u svoj život. Jedna od tehnika koja je čak i pet u jedan se dokazala kao savršen izbor za dužu kosu, je tehnika šutuš (shutush) – otkriva frizerka Lejla Đoković.

Šutušom, kako je kazala naša sagovornica, kosi vraćamo “sunce u kosi”.

– Ova tehnika trenutno prevazilazi balajaž, u pitanju je interesantno sjenčenje kose koje se personalizuje novim tonom zavisno koliko nam je podloga svijetla ili tamna. U pitanju je posvjetljivanje kose koje se radi slobodnom rukom i isključivo u frizerskim salonima. Ono što je njena prednost jeste što dugo traje, čak i posle nekoliko mjeseci nema izrastka – objasnila je Lejla.

Izvođenje šutuša
Najbitnije je na samom početku, kako je objasnila Lejla, odabrati boju.

– Dobro očešljanu kosu, podijelimo na tri sekcije iz kojih vadimo pramenove od 1 do 2 cm debljine, zavisno od gustine kose i jačine efekta koji želimo da postignemo. Te iste pramenove tapiramo i pažljivo nanosimo farbu sa strana (par centimetara ispod tapiranja) lagano počevši u obliku slova V i završiti pramen spuštajući farbu i popunjavajući čitavi pramen do samoga vrha – otkrila je Đoković.

Kako je naglasila, šutuš se radi slobodnom rukom, ali isto tako može se zatvoriti u foliju ako se želi postići jači efekat.

– Kada smo odradili sve pramenove, pustimo da farba odstoji pola sata i spremni su za šamponiranje. Zavisno od osnovne podloge i željene boje koju smo zacrtali da dobijemo, radi se toniranje kose. Ovom tehnikom dobijamo i hladnije i toplije tonove, možemo izvući lješnik ili bakarni ton, pogotovo ako nam je baza kose u korijenu tamnija. Ali ono što svaka žena dobije bez obzira na boju jeste prirodan odraz sunca u kosi – istakla je Lejla,

Šutuš je u stvari savremenija verzija čuvenih kalifornijskih paramenova, kojom se postiže da kosa izgleda prirodno povijetljela od sunca. Ono što čini ovu tehniku posebnom je to što je moguće prilagoditi svakoj kosi pažljivim izborom nijansi.

– Može se izvesti i na svijetlijoj i na tamnijoj kosi i savršen je način da osvežitete svoju frizuru bez obzira da li ste plavuše ili brineta. Jedino što je važno za ovu tehniku je da kosa ne bude suviše kratka. Bilo da se radi nijansiranje svijetle kose ili posvjetljivanje tamne kose sa ovom tehnkom nema izrstaka i neurednih faza. Idealna je za one dame koje ne želi često da se farbaju i daje prirodan efekat. Čak i posle nekoliko mjeseci, kosa izgleda moderno – kazala je frizerka.

Može se raditi na srednjoj ili dužoj kosi, prirodnoj ili već farbanoj i svakoj daje različit efekat i pošto nikada nije isti, svaka dama dobija unikatan ton.

– Na tanjoj kosi vizuelno dodaje volumen, na debljoj i tamnoj kosi daje sjaj, naravno personalizuje, osvježava i vizuelno sa svim tim i podmlađuje – zaključuje Lejla.

izvor:Agencije/FOTO: