Pet namirnica koje se ne peru prije kuvanja

10.04.2024. - Magazin

Ako imate običaj da sve što pripremate i kuvate prethodno perete, misleći da ćete da se oslobodite bakterija – razmislite još jednom.

Ove namirnice prije korišćenja ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa vodom.

Piletina

Obično prije kuvanja perete pileće meso? To je loša navika jer ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa.

Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementima, kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u Njujorku. Jedini ispravan način je da dobro skuvate i termički obradite meso.

Crveno meso

“Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promijeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbjegavajte pranje prije kuvanja, najbolje da komad prije pripreme stavite na komad ubrusa da “pokupi” višak vlage”, kaže Sejden.

Oprana i spakovana salata

Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korišćenje, onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedićete vrijeme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići. Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete miješanjem sa ostalim namirnicama koje perete samo dodatno ugrozi higijenu već čistog proizvoda.

Pečurke

“Kao i meso i pečurke mijenjaju strukturu i ukus ako ih perete. One su same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu njihova površina je već čista. Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promijene ukus”, kaže Sejden.

Jaja

Neki ljudi peru jaja prije barenja. O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete, prenosi Krstarica.

Izvor: Krstarica / Autor: N.L.