Direktni letovi iz Banjaluke za El Jem, koloseum Afrike (Foto/Video)

06.06.2024. - Magazin

Dolaskom agencije Kontiki u Banjaluku naši sugrađani su dobili mogućnost da posećuju brojne turističke atrakcije kao što je Tunis.

Za ovu destinaciju je poznato da nudi najviše za izdvojeni novac. Zbog toga su čarter letovi iz Banjaluke popunjeni, a nerijetko se traži i karta više. Pored Kartage, koja je jedno od svjetski najvažnijih istorijskih lokaliteta, u Tunisu se nalazi i amfiteatar El Jem koji je na listi Unesko svjetske baštine.

U Tunisu je boravila naša ekipa, te u nastavku vam donosimo priču o amfiteatru El Jem u Tunisu, dragulju sa bogatom istorijom i impresivnim predstavama.

Dok smo razgledali ovaj nevjerovatni spomenik istorije, lokalci su nam sa oduševljenjem iz pozadine dobacivali “Srbija”, “moj brat” i slično. Zaista smo se osjećali prijatno.

Jedan od rijetko sačuvanih amfiteatara u svijetu

Amfiteatar El Jem, koji stoji i danas kao testament rimskoj arhitektonskoj genijalnosti. Izgrađen oko 280. godine naše ere, ovaj amfiteatar je bio poprište krvavih gladijatorskih borbi i uzbudljivih javnih spektakala tokom rimske ere.

I danas oživi u avgustu

Za razliku od svog rimskog pandana, Koloseuma, amfiteatar El Jem nije samo fascinantan muzej već i živahna pozornica. Tokom avgusta, njegove zidine odjekuju čarobnom muzikom filharmonija, opera i koncerata. Njegova fantastična akustika rezultat je pažljive gradnje, što stvara nezaboravno iskustvo za izvođače i publiku.

Div za 35.000 gledalaca

U svom vrhuncu, amfiteatar El Jem je mogao da primi neverovatnih 35.000 gledalaca, što ga čini jednim od najvećih amfiteatara ikada izgrađenih. Iako sigurnosni razlozi danas ograničavaju kapacitet, i dalje pruža impresivno okruženje za brojne posjetioce.

Film Gladijator je sniman na ovoj lokaciji

Film “Gladijator” sniman u El Jem-u, njegova veličanstvena scena izaziva uspomene na rimske spektakle.

Takođe, ovaj amfiteatar ima impresivne dimenzije, sa dužim prečnikom od 148 metara i kraćim od 122 metra, što ga čini fascinantnim primjerom rimske inženjerske vještine.

Nezaboravno iskustvo

Posjeta Amfiteatru El Jem je putovanje kroz vrijeme. Divite se njegovoj očuvanosti, proživite atmosferu rimskih igara i uživajte u akustičkoj magiji modernih predstava. El Jem je svakako mjesto koje ne smijete propustiti

Kako do El Jem-a iz Banjaluke?

Ovu lokaciju će biti moguće posjetiti direktnim čartom letovima iz Banjaluke. Više o ponudi možete pronaći na sljedećem linku.

Banjaluka.com