Koji automobili su najpodložniji požarima

08.07.2022.

S vremena na vrijeme stižu vijesti o proizvođačima koji povlače elektrifikovane modele zbog opasnosti od požara u baterijama. Možda najozloglašeniji je slučaj Ševrolet Bolta EV, koji je General Motors koštao stotine miliona dolara, ali nije jedini: Ford Kuga plug-in hibrid, Hjundai Kona ili BMW plug-in hibridi morali su takođe biti opozvani zbog opasnosti od požara.

Da li se može reći da je požar rizik sa kojim se treba pomiriti ukoliko posjedujete električni automobil? Vjerovatnoća je mala, ali postoji.

Međutim, postoje podaci koji pokazuju da je rizik od požara u električnom automobilu mnogo manji nego u vozilima sa benzinskim motorom, prema studiji koja je prikupila podatke od američkog Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja.

Prema podacima prikupljenim u studiji, u Sjedinjenim Državama su 2020. godine prijavljena 52 požara na električnim automobilima, što je 25 požara na svakih 100.000 prodatih električnih automobila.

Međutim, bilo je 199.533 požara na benzinskim automobilima, što je ekvivalentno 1.530 požara na svakih 100.000 prodatih automobila.

U studiji se navodi da su požari u električnim vozilima znatno rjeđi nego u benzincima: prema podacima koje je prikupio AutoInsuranceEZ, vjerovatnoća da će se benzinski automobil zapaliti je deset puta veća nego da će se požar desiti na električnom vozilu.

Broj je sličan onom koji je prije nekog vremena objavio Tesla, uvjeravajući da su 11 puta veće šanse da će se požar dogoditi u automobilu na benzin nego u električnom.

Međutim, najvjerovatnije je da će od požara stradati hibridni automobili. U automobilima ove vrste zabilježen je 16.051 požar, što je ekvivalentno 3.474 požara na svakih 100.000 prodatih hibridnih automobila u SAD.

Udio je znatno veći nego u slučaju benzinskih i električnih modela, što je sa druge strane logično, uzimajući u obzir da hibridi imaju dva glavna zapaljiva elementa: gorivo i baterije.

Ono što je sigurno je da je požar u električnom automobilu najčešće mnogo teže ugasiti zbog same hemije baterija, ekstremno visoke temperature i mogućnosti naknadnog požara, što sve zahtijeva posebnu intervenciju vatrogasaca.

 

izvor: B92/FOTO:Ilustracija