Koliko često treba kupati mačku?

15.01.2024. - Magazin

Briga o mačkama uključuje mnogo aspekata, a jedno od često postavljenih pitanja među vlasnicima je koliko ih često treba kupati. Iako su mačke poznate po svojoj samostalnosti u održavanju higijene, postoje situacije kada im je potrebna pomoć vlasnika.

mačka

Prirodna čistoća mačaka

Mačke su po prirodi izuzetno čiste životinje. Koriste svoj jezik i šape kako bi očistile krzno, uklanjajući prljavštinu, mrtve dlake i ostale nečistoće. Većina mačaka redovno vrši ovu rutinu, održavajući sebe u optimalnom stanju bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Dlaka i rasa

Važno je uzeti u obzir tip krzna i rasu mačke prilikom odlučivanja o kupanju. Dlakave rase, poput perzijskih mačaka, mogu zahtijevati češće kupanje kako bi se izbjeglo zapetljavanje dlake i spriječilo stvaranje čvorova. Mačke s kraćom dlakom obično ne zahtijevaju često kupanje.

Zdravstveni razlozi

Ponekad je kupanje mačke neophodno iz zdravstvenih razloga. Ako mačka pati od kožnih problema, alergija ili ima problema s parazitima, veterinar može preporučiti posebne šampone ili tretmane koji će pomoći u rješavanju tih problema.

Oprez s čestim kupanjem

Važno je izbjegavati prečesto kupanje mačke jer to može oštetiti njen prirodni sloj ulja, koji služi kao zaštita kože i dlake. Prečesto pranje može dovesti do suve kože, iritacija i smanjenja prirodne sposobnosti dlake da odbija vodu.

Tehnika kupanja

Kada odlučite kupati svoju mačku, koristite blage šampone prilagođene mačjem krznu. Takođe, važno je stvoriti mirno i sigurno okruženje kako biste smanjili stres kod vašeg ljubimca tokom kupanja.

Izvor: Dnevni avaz / Autor: D.R.