Imate strah od vožnje: Savjeti koji će vam pomoći da ga prevaziđete

13.05.2022.

Ukoliko imate strah od vožnje, postoji nekoliko načina da isti i prevaziđete.


Dosta ljudi uprkos posjedovanju vozačke dozvole, imaju nevjerovatan strah da sami sjednu za volan.

Ipak stručnjaci kažu da postoji nekoliko načina da ga prevaziđete i uživate u vožnji.

Šta je strah od vožnje?

Stručnjaci tvrde da strah od vožnje, nije sam strah od nje, već se plašute napada panike ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije na putu. Ova vrsta straha, potiče od svesnosti rizika i odgovornosti koju imate za volanom, piše Magazin.novosti.

Napravite sebi prijatan ambijent u autu

Kako biste se osjećali prijatno u utrašnjosti svog četvorotočkaša, potrebno je da napravite sebi ambijent koji će biti prijatan. Proizvođači kola se svake godine trude na prave potpuni ugođaj, pa pored udobnosti i komfora, postoje i sjedišta sa masažerima, koji vam dodatno mogu pomoći u preovladavanju straha.

Posvetite se učenju vožnje

Ukoliko dugo niste vozili otkako ste položili, potrebno je da neko vrijeme automobil vozite sa iskusnim vozačem ili instruktorom koji će vam najbolje pomoći u tome. Vozite polako, kako biste stekli rutinu, tako da pažnja bude usmjerena na promjenu brzine, signalizaciju i dešavanja na putu.

Povjerenje u sebe i automobil

Kao i u svemu što radite, potrebno je prvenstveno da imate povjerenja u sebe, a onda i u automobil koji vozite. Kako biste stekli povjerenje, neophodno je da auto bude potpuno ispravan, a onda da imate i automobil koji odgovara vašem tipu ličnosti, jer bi on u potpunosti trebao da vam odgovara, kako ne biste doživljavali neprijatna iskustva.