5 trikova i savjeta za roštilj koji će vas učiniti instant profesionalcem

02.07.2022. - Magazin

 

Postati pravi majstor roštilja zapravo je kao i svaka druga vještina. Morate imati prave alate, odvojiti vrijeme za učenje, napraviti temeljnu pripremu roštilja i namirnica te uvijek biti na oprezu kako ne bi došlo do neke iznenadne situacije.

Bez obzira na to koristite li plinski roštilj, tradicionalni roštilj na drveni ugljen ili prijenosni roštilj, dobro je usavršiti svoje znanje i vještine pečenja prije nego što priredite zabavu za prijatelje. Zato smo vam pripremili kratki vodič, uz koji ćete, sigurni smo, impresionirati svakoga gosta!

No prije nego što se upustite u roštiljanje, važno je da nabavite nekoliko zanatskih alata. Svaki stručnjak za roštilj trebao bi imati metalna kliješta i lopaticu, termometar za meso, četku za roštilj, sprej za kuhanje, rukavice koje su otporne na toplotu, aluminijsku foliju i, naravno, aparat za gašenje požara. Kad prikupite sve ove alate, na dobrom ste putu da postanete pravi majstor roštilja!

1. Začinite svoj roštilj

A da biste to postigli, jedan od prvih i najvažnijih koraka je da svoj roštilj začinite prije uporabe. Začinjavanje u ovom slučaju nema nikakve veze s okusima hrane nego se odnosi na pripremu rešetke vašeg roštilja. Ako vaš plameni prijatelj nije potpuno nov, predlažemo vam da ga prethodno zagrijete. Dakle, ravnomjerno nanesite na rešetke roštilja  suncokretovo ulje, i to dok su rešetke još hladne. Zatim uključite roštilj na srednje jaku temperaturu oko 15 minuta dok ulje ne izgori ili se počne dimiti.

Naime, ulje će spriječiti hrđu na roštilju, a ako možete, to biste trebali učiniti prije svakog pečenja. I na kraju, jednostavno upotrijebite četku za roštilj kako biste ukloniti sve stare ostatke! No budite oprezni. Neke rešetke imaju porculanski emajl, pa u slučaju da imate takav roštilj ovaj korak nije potreban!

2. Imajte na umu sigurnost od požara

Nemojte dopustiti da se vaše roštiljanje pretvori u jednu od onih vijesti poput “Nije znao ugasiti roštilj pa je izazvao požar”. Zato, nezavisno o tome pripremate  li roštilj u zatvorenom ili na otvorenom, uvijek je važno imati aparat za gašenje požara negdje u blizini. Ako nemate dovoljno dobro mjesto za njegovu pohranu, držite ga negdje u blizini ulaza u dom.

Također, obratite pažnju  na to da se u području oko roštilja ne nalaze zapaljivi predmeti. Isto tako, nemojte zaboraviti ni redovito tokom  pečenja roštilja provjeriti ladicu u kojoj se sakuplja masnoća s roštilja. Savjetujemo vam i da puni pladanj s mesom odmah odnesete za stol kako bi se izbjegao susret masnoće i otvorenog plamena.

3. Pripremite hranu prije pečenja na roštilju

Kad je vaš roštilj spreman za rad, vrijeme je da se bacite na pripremu hrane. Svakako nemojte pripremu hrane ostaviti za zadnji tren nego pripremite meso i povrće prije nego što stignu gosti. Predlažemo da prvo narežete povrće, ali ako ga niste na vrijeme pripremili, imamo rješenje. Dobra zamjen amože biti  konzervirano povrće, poput graha, paprike, kukuruza , uz pomoć kojih ćete zaokružiti cijelu priču s roštiljem!

4. Pokrenite roštilj na pravi način

Ako imate roštilj na drveni ugljen, morate biti svjesni da će vam trebati više vremena da ga zagrijete nego za plinski. Osim toga, kod ovakvog tipa roštilja važno je da bacite sav pepeo od prethodne uporabe. Zatim otvorite sve ventilacijske otvore na dnu roštilja kako biste omogućili maksimalan protok zraka za raspirivanje plamena.

No za razliku od klasičnog roštilja, plinski se zagrijava prilično brzo, tako da će vam za to otići upola manje vremena, odnosno desetak minuta. Kod ovakvih roštilja bitno je da poklopac roštilja uvijek držite podignut tokom paljenja. No iako pečenje na drvenom ugljenu daje onaj prepoznatljivi okus dima, plinski je roštilj mnogo praktičniji! Ali to što je praktičniji ne znači da njime mogu baratati baš svi! Dakle, trik s plinskim roštiljem je držanje poklopca zatvorenim. Jer ako neprestano otvarate poklopac kako biste provjerili meso, izgubit ćete toplinu i hrana će se duže peći.

5. Nezaobilazni umaci uz roštilj

I naravno, na kraju pečenja umaci za roštilj zaokružuju okus pečenog mesa. Uz ajvar nikad nećete pogriješiti, a odlika dobrog ajvara njegova je kremasta struktura, koja se postiže pažljivim pečenjem paprika i patlidžana uz dodatak odabranih začina.

A ako je riječ o sočnom burgeru s roštilja, teško ga je zamisliti bez ketchupa i majoneze.
I na kraju, vjerujemo da ćete uz ove savjete biti spremni za svoju gurmansku dimnu avanturu i dobru zabavu, a ko zna, možda se okitite i titulom majstora roštilja! 
Izvor:Agencije