Održan 21. Festival humora i satire “Bijeljina 2024” (Foto)

05.04.2024. - Kultura

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” večeras je održan Dvadeset i prvi festival humora i satire “Bijeljina 2024” koji je okupio aforističare iz Beograda, Banjaluke, Bijeljine, Bora, Šapca, Zagreba, Rijeke, Ugljevika, Rogatice, Foče i Zvornika.

Na festivalu je promovisan osamnaesti zbornik aforizama pod nazivom “Život piše aforizme”. Festival je otvorila direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić” Željana Arsenović, istakavši da uspješna saradnja sa aforističarima traje već godinama, koje svake godine okuplja pjesnik i aforističar Grujo Lero.

Rade Đorgović, aforističar iz Šapca kaže da je dvadeset puta učestvovao na festivalu humora i satire. Objavio je do sada trinaest knjiga aforizama. Đorgović je kao jedan od najaktuelnijih svojih aforizama istakao ovaj: “Do izborne pobjede najbrže se stiže bugarskim vozom”.

Jovo Nikolić iz Ugljevika ušao je u svjetsku antologiju aforističara. On kaže da aforizme piše za čitaoce svih uzrasta, te da njegovi aforizmi oslikavaju stanje duha i vremena u kome živimo. Objavio je sedam knjiga, a u pripremi je i osma knjiga aforizama. Jovo kaže da mu je teško da izdvoji neki aforizam od hiljade onih što ih je napisao. Ipak, odlučio se za ovaj: “Sve su sravnili sa zemljom, sada su krenuli sa podzemljem”. Nakon toga sjetio se još jednog: “Ponovo sam napisao aforizam koji sam već objavio. Izgleda da sam počeo da prepisujem od najboljih”.

Aleksandar Čotrić iz Beograda, jedan od najboljih srpskih aforističara ovako poručuje: “Živim kao sav normalan svet. Pravim se lud” ili “Otadžbina nema nikog drugog osim nas. To je njena nesreća”. Na festivalu su se nizali aforizmi jedan za drugim. Publika ih je nagradila gromoglasnim aplauzima.

Bijeljina.com