Predstavljeno pet knjiga za djecu Jelene Kojović Tepić

22.05.2024. - Kultura

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, u okviru trodnevne kulturne manifestacije „Dani dječije kulture“, organizovana je interaktivna promocija petoknjižja za djecu „Avanture Trbe i Dugog“ banjalučke novinarke i pisca za djecu Jelene Kojović Tepić.

Interaktivna radionica organizovana je pod nazivom „Povratak u Zmajevu zemlju“.

 Jelena Kojović Tepić je do sada objavila jedanaest knjiga za djecu.

Moji antijunaci upadaju u različite životne avanture

„Knjige koje su pisane u nastavcima „Avanture Trbe i Dugog“ predstavljaju jednu uvrnutu bajku o antijunacima koji upadaju u različite avanture i žive u Zmajevoj zemlji. Niko od njih nije ono što se od njih očekuje da budu. Princeza nije krhka, nježna i previše suptilna, već je debeljuca koja voli da jede kolače i vođa je ekipe. Zmaj nije strašan i ne jede ljude, već pravi kolače. Tu je jedan jako debeli čovjek koji voli muziku, a tu je i jedan jako visoki čovjek koji je spretan s rukama. Oni su, na neki način, autsajderi i svi oni dobrotom i ljubavlju rješavaju probleme. Te knjige postoje da bi djecu naučile da je dobro ne živjeti po superherojskim standardima, već da je važno očuvati čistu dušu i ljudsku toplinu“, kaže Jelena Kojović Tepić, ističući da su djeca fenomalno prihvatila junake iz njenih knjiga i da je do sada organizovano bezbroj uspješnih promocija.

Važno je sačuvati čistu dušu i ljudsku toplinu

„Djeca šalju pisma u ogromnim količinama i uz te knjige djeca uče da pišu, da crtaju, da razumijevaju svijet oko sebe. U pripremi je šesti nastavak knjige o pomenutim junacima. Peti nastavak je odštampan u vrijeme korone. Još uvijek nam pristižu pisma i poruka sa pitanjima, kada će se pojaviti novi nastavak“, kaže Jelena Kojović Tepić.

Željana Arsenović, direktor Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ kaže da su zaposleni u Biblioteci ponosni na kulturnu manifestaciju „Dani dječije kulture“.

Prilika za iskazivanje talenata i interesovanja

„Drago nam je da su djeca zainteresovana za učestvovanje na ovoj manifestaciji. Na ovaj način mogu iskazati svoje talente i interesovanja. U okviru ove manifestacije dovodimo i pisca koji se bavi pisanjem priča i poezije za djecu. Ove godine je to Jelena Kojović Tepić. U nastavku manifestacije planiramo organizovanje predstave za djecu na platou Biblioteke, a treći dan je planiran za program koji će pripremiti osnovci iz Brodca i Dragaljevca. Manifestacija se završava koncertom i muzičkom promenadom koju će pripremiti učenici Gimnazije „Filip Višnjić“ i Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“, kaže Željana Arsenović.

Bijeljina.com