SPC i vjernici danas slave prepodobnog Marka Aretuskog

11.04.2024. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave prepodobnog Marka, episkopa Aretuskog. O Markovom stradanju su pisali sv. Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit.

Prema njihovim izvještajima, Marko je, u vrijeme cara Konstantina, razorio neki „neznabožački“ hram i mnoge sljedbenike iz Aretusije preveo u hrišćanstvo.

Međutim, kada je car Julijan stupio na presto, odustao je od hrišćanske vjere, kao i neki njegovi sljedbenici. Oni su zahtijevali da im Marko nadoknadi štetu koju je pričinio rušenjem hrama, ali je on to odbio. Iako je bio sasvim star čovjek, bacili su ga na muke; šibali su ga i ponižavali, sjekli uši i mazali ga medom kako bi ga insekti ujedali. U namjeri da ipak pobjede starca koji je, prema predanju, bez jauka podnosio sve muke, njegovi mučitelji su tražili simboličnu sumu koju je on mogao da priušti, prenosi Novosti magazin.

Borio se protiv prinošenja žrtava idolima

Ipak, Marko nije želio ni na to da pristane. To je izazvalo njihovo divljenje, pa su toliko spustili sumu, da je šteta procijenjena u bescenje. Međutim, i pored toga, Marko nije popustio i prema predanju, zadivljeni građani su ga pustili na slobodu, pa su se čak poveli za njegovim primjerom i ponovo prihvatili hrišćanstvo.

Danas obilježavamo i stradalni utorak, dan na koji je strogi post obavezan. Posljednje nedjelje posta, muzika se ne pušta, a dani se provode u tišini i molitvi.

Izvor: Bl portal